Проф. Антоний Тодоров пред ТОПНОВИНИ: Войната между институциите може да доведе до избори

13:29, 04 фев 20 25 4243 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Войната между институциите може да доведе до предсрочни избори. Това каза пред ТОПНОВИНИ политологът проф. Антоний Тодоров относно снетото доверие от Радев към кабинета. 

"Президентът институционализира конфликт, който не е от вчера. Той е критичен в много насоки към правителството“, посочи Тодоров и добави, че такова изявление означава, че Радев би подкрепил както промяна на кабинета, така и предсрочни избори.

Снемането на доверието няма правни последици. „Радев не може да уволни министър-председателя, няма такива правомощия, както е в някои президентски и полупрезидентски републики“, поясни той. На президента му остава възможността да провежда консултации с парламентарно представени партии и да прави обръщения към нацията. „Това е отговор и на обвиненията, които бяха формулирани към него от страна на прокуратурата, с искане за произнасяне на Конституционния съд при какви условия трябва да се разбира държавната измяна“, поясни още Тодоров.

Първите реакции след изявлението на Радев

До какво ще доведе тази война между институциите?

Проф. Антоний Тодоров смята, че в най-краен случай войната може да доведе до предсрочни избори и прогнозира, че напрежението ще остане до края на мандата на правителството.

"Президентът направи тежко заявление. Това ще намали възможностите за сътрудничество между правителството и президентството. Аз не знам от страна на правителството какво може да бъде направено, освен приятелски жест към прокуратурата да прекрати този натиск срещу президента", поясни той. "Радев очевидно е премислил това, което прави. Но няма да е лесно оттук насетне, нито за него, нито за правителството", добави Тодоров. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама