Денят накратко – 4 февруари

19:00, 04 фев 20 25 2692 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Президентът Румен Радев сне доверието си от правителството. Какво му отговори премиерът Бойко Борисов? Българин ще получи публична забрана за влизане в САЩ заради корупция и докъде стигна сагата "Божков" и още:

***

Снето доверие

Президентът Румен Радев обяви, че официално снема доверието си от правителството, което не действа в интерес на българските граждани.

„Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива. Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията, методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции“, заяви държавният глава. Той обърна внимание на кризата с водата в Пернишко, за която кабинетът отказва да поеме политическа отговорност. 

България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции“, категоричен бе Радев.

По думите му реформите на Валутния борд се прокарват „тихомълком“, а законодателството се превръща в „заложник на лобистки интереси“. 

Президентът се обърна към българите и заяви, че деленето не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. "В борбата за отстояването на нашите права съм редом с вас", обяви Радев. "Да се обединим за справедливостта и държавността- за доброто на България", каза в заключение държавният глава. 

Не закъсня и коментарът от страна на премиера Бойко Борисов. "Как президентът ще сваля нещо, което не е давал", попита Борисов. „Съжалявам, че си е изпуснал нервите. Проблемът му не е с правителството, а с други независими институции“, посочи Борисов и допусна, че може да има пряка връзка между казаното от президента и изнесените от прокуратурата СРС-та. 

Изявлението на държавния глава, че снема доверието си към кабинета, коментира и лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Радев е последователен и изпълнява ангажиментите си пред българите", каза тя.

Попитана дали вместо да обеднява народа Радев не го разединява, лидерът на БСП отговори, че президентът обединява всички хора, които искат справедливост, край на корупцията, чиста вода и добра здравна система.

***

Българин ще получи публична забрана за влизане в САЩ заради корупция

САЩ с първа мярка срещу корупцията у нас. Посланикът на Вашингтон в България Херо Мустафа заяви, че до дни ще бъде оповестен първият български гражданин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в страната заради корупция.

САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция. Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност. Месец, след като казах, че ще направим това, ние действително ще оповестим име. Причината е, че защото смятам, че е важно да работим заедно в борбата с корупцията и когато можем да свършим нашата работа, ние го правим“, заяви Мустафа.

Посланикът посочи, че това ще бъде само първото име, но после ще има и други.

***

Разследват Васил Божков за убийства и изнасилвания

Спецпрокуратурата проверява материали от досъдебно производство срещу Васил Божков, в които има данни за убийства, принуди и изнасилвания, съобщават от прокуратурата. Материалите са отделени от вече образуваното производство за неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта, пране на пари и други.

Образувано е ново досъдебно производство, свързано с новите материали, за участие в организирана престъпна група, действала на територията на страната в периода от 2012 г. до настоящия момент.

Изискани са досъдебни производства от други прокуратури, касаещи конкретни случаи, свързани с разследване на убийства и опити за такива. Извършва се анализ на всички убийства през годините, свързани с лица, осъществявали хазартна дейност, както и случаи на извършени изнасилвания.

***

Валери Симеонов с нова поправка за хазарта

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е внесъл нова поправка в Закона за хазартаТой настоява хазартни игри да не могат да се организират в жилищни сгради, ако всички собственици не са съгласни. Това допълва вече предложеното лотарийни билети да не се продават в близост до училища.

Идеите му, които отприщиха огромно обществено и политическо вълнение, вече минаха на първо четене. Целта им е лотарийните игри да се организират само от държавна комисия, а приходите да отиват за развитието на спорта.

***

Изследват трима от Хасково за коронавирус

Трима пациенти със симптоми на коронавирус са настанени в Инфекциозното отделение на хасковската болница. Болните са се завърнали от чужбина и заради риска да са носители на опасния вирус са изолирани до отхвърляне на диагнозата. Кръвни проби и от тримата пациенти са изпратени в Националната референтната лаборатория за изследване.

Началникът на Инфекциозно отделение д-р Красимира Кинова заяви, че според нея не става дума за коронавирос, но са взети превантивни мерки.

***

Протест срещу СЕТА

Около 50 души - противници на споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз, известно като СЕТА, се събраха пред Народното събрание на протест срещу ратификацията на търговската спогодба.

Те са притеснени от ефектите на споразумението върху дребния бизнес, от възможността за навлизането на пазара на ГМО продукти, от добива на шистов газ и от ограничаването на националния суверенитет.

Миналата седмица парламентът ратифицира на първо четене търговското споразумение. То мина с гласовете на ГЕРБ и ДПС. 

***

Ново сметище под магистрала "Струма" край Дупница

Купища боклуци отново са захвърлени под магистрала "Струма" край Дупница. Новото сметище се оформи само няколко месеца след големия пожар, който горя на магистралата през август.

Купчините с отпадък са високи повече от пет метра и идват почти на равнението на пътното платно. А от другата страна в момента продължава разчистването на опожарения участък.

***

3 години затвор за мъж, убил 5-годишно дете на пътя

3 години затвор получи 76-годишният Петко Славов за катастрофата, при която загина 5-годишната Марая. Възрастният мъж блъсна детето с камиона си през ноември 2019 г. Заради напредналата възраст на Петко Славов той получи по-малко наказание от предвиденото в закона от 3 до 15 години.

***

Задържаха двама, залели с киселина жена в София

Двама мъжезалели с киселина млада жена, са били задържани в София. Действия по разследването са стартирали през март 2019 г., когато в полицията е получен сигнал за извършеното на бул. „Александър Стамболийски“ престъпление.

Мъжете са на 20 и 35 години и сакриминално проявени.

Наложена им e мярка „задържане под стража“.

***

Нахлуха в офис на кабелен оператор в Бургас

Полицейска спецакция се проведе на територията на Бургас. Униформени са нахлули в офисите на кабелния телевизионен и интернет доставчик "ДИ ДЖИ КОМ". За кратко работата в различните офиси в морския град беше спряна, докато траят проверките.

***

Навършват се 148 г. от рождението на Гоце Делчев

Днес се навършват 148 г. от рождението на Гоце ДелчевНа днешния ден през 1872г. в Кукуш, Егейска Македония, е роден Гоце Николов Делчев – един от най-значимите дейци на Българските Македоно-Одрински Революционни комитети (по-късната ВМОРО), революционер, екзархийски учител, създател на Четническия институт към ВМОРО и български национален герой.

И на тази годишнина не липсваше провокация от страна на македонския премиер Зоран Заев

"На днешния ден, 4 февруари, е роден големият македонски революционер Гоце Делчев. В деня, когато е роден Гоце Делчев, се сещаме и величаем една от най-забележителните личности на македонската държавност“, написа лидерът на СДСМ Зоран Заев във Facebook.

В края на миналата година премиерът Бойко Борисов посъветва македонците да забравят антибългарската реторика. На 30 септември 2019 г. на среща при президента Румен Радев бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония за процеса й за присъединяване към ЕС.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама