Лесбос пред извънредно положение заради нестихващи сблъсъци с мигранти

14:46, 04 фев 20 / Свят 25 2289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На остров Лесбос напрежението между мигрантите и местните жители вече е извън контрол. Областният управител поиска правителството да обяви извънредно положение. Жителите на островите са в готовност за гражданско неподчинение, предаде БНР.

Над 2000 мигранти и бежанци, които от месеци чакат да се разгледат молбите им за убежище, протестират с искане да им разрешат да отпътуват за други европейски страни.

Напрежението ескалира и те дори прибягват до палене на ниви. Една от тях е била  близо до електростанция и това е създало опасност от експлозия. Полицията е успяла да спре мигрантите със сълзотворен газ и да предотврати подпалването на сгради, след което от Атина са пристигнали части за борба с безредиците.

Сблъсъци между мигранти и полиция на остров Лесбос

По същото време се е провел и контрапротест на жителите на Лесбос срещу мигрантите и високата престъпност и искане за незабавното им изселване. Затова и областният управител на Егейските острови поиска обявяване на извънредно положение не само на Лесбос, но и Хиос и остров Самос.

На остров Лерос мигрантите са нахлули в местната болница и са откраднали всичко, до което са успели да стигнат. Полицията и кметът едва са успели да ги усмирят.

Парламентът в Атина гласува и прилага нова наредба за отдаване на бежански статут, но повечето от мигрантите нямат право на закрила и не желаят да бъдат депортирани в Турция.

Гърция планира изграждането на 20 нови центрове за мигранти

Жителите на егейските острови обаче твърдят, че са загубили доверието си към правителството и заплашват да блокират пристанища и летища. Ако това се случи, действително ще се потвърдят думите на кметовете "Лесбос е буре с барут и всеки момент може да се взриви".

Правителството изгражда вече 20 затворени лагери, където ще се настанят само бежанци, докато мигрантите ще се връщат в Турция в рамките на месец. За сега това е само план, а в действителност се изчерпа търпението, както на мигрантите, така и на гърците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама