Отбелязваме 100 години от рождението на Леда Милева

06:50, 05 фев 20 / Култура 25 2531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На днешната дата се навършват 100 години от рождението на Леда Милева.  Голямата българска детска писателка почина на 5 февруари 2013 г. – денят, в който трябваше да навърши 93 години.

По този повод Столична библиотека заедно с ДА „Архиви“, Българският П.Е.Н. център, Съюзът на българските писатели, Международната фондация „Гео Милев“ и издателство „Захарий Стоянов“ организират паметна вечер, която ще се проведе в Американския център на библиотеката, съобщава БГНЕС. Свои спомени за голямата поетеса ще разкажат Георги Константинов, Здравка Евтимова, Иван Гранитски, Бойко Ламбовски, проф. Михаил Неделчев и родственици на Леда Милева.

Блестящ преводач, ерудиран публицист, дългогодишен председател на Съюза на преводачите в България и на Българския П.Е.Н. център, постоянен представител на България в ЮНЕСКO (1972-1978), генерален директор на БНТ (1966-1970), Леда Милева е автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски, полски и други езици. С нейните детски стихове са отраснали не едно поколение българи.

Иска ми се стихотворенията, които пиша, да направят децата мъничко по-умни, по-честни, по-добри. Да им дават сили за борба срещу грозното, за да побеждава красотата… Научете децата от малки да запомнят, че не е толкова важно колко книги са прочели, а какво са научили от тях“, споделя Леда Милева.

На паметната вечер ще бъде валидирано пощенско-филателното издание „100 години от рождението на Леда Милева“, което се състои от една пощенска марка и специален пощенски печат. В церемонията по валидиране ще вземат участие главният изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД Деян Дънешки, роднини на Леда Милева, Юлия Цинзова - директор на Столична библиотека и Боян Ангелов - председател на Съюза на българските писатели и

Държавна агенция „Архиви" ще представи в Столична библиотека документална изложба с ценни експонати и артефакти от личния фонд на Леда Милева. Всички експонати се показват за първи път пред публика: ориги-нални документи , уникални ръкописи и снимки с бележити творци и публични личности ,международни награди и отличия, лична кореспонден-ция, книги с автографи и преводни издания на писателката. Един от най-емблематичните артефакти е малката тетрадка с първите стихове, написани от Леда Милева на 9 години(февруари 1929).

Ще бъде прожектиран филм за Леда Милева на нейния племенник проф. Андрей Аврамов.

По-рано през деня ще се именува зала в Детския център на името на Леда Милева, която беше дългогодишен приятел на малките читатели на Столична библиотека и нейния екип.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама