Първи предположения кое е лицето със забрана за влизане в САЩ заради корупция

08:26, 05 фев 20 / Политика 25 2183 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Може и САЩ да са ни давали данни за известно корумпирано лице, но ние да не сме им обръщали внимание, защото то е много влиятелно. Това допусна дипломатът Стефан Тафров, работил дълги години зад океана, пред bTV.

Целта на американската страна е да накара българските институции да си свършат работата - когато името на този висш държавен служител бъде публично обявено със забрана да влиза в САЩ заради корупция, тогава те ще трябва да го разследват и да докажат, обясни Тафров целта на анонсираната от посланика на САЩ у нас Херо Местафа санкция на Вашингтон. Мустафа съобщи вчера, че до дни САЩ ще посочат първото име на известен българин с такава забрана заради корупция.

Не знам за кого става дума, не съм чул, каза Тафров, който е бивш посланик на България в ООН.

Ситуацията е крайно неприятна за България - показва, че според основен партньор в НАТО, страната ни не си върши работата в борбата с корупцията и те трябва да я побутнат. Американците носят отговорност чрез чл. 5 на договора с НАТО за своите съюзници, затова се намесват по този начин при положение, че сигурността им и тази на пакта е застрашена чрез уязвимост към корупция, поясни Тафров.

"Това става през руско корупционно влияние - въобще България от американска гледна точка е много уязвима за руско влияние и основен канал за проникването му е чрез корупция", добави дипломатът.

Според Тафров това проникване на корупционно влияние от Москва става главно чрез енергийните проекти, чрез много агресивната руска политика на Балканите - проекта "Белене" и големия шлем, за който говореше още Първанов и който сега се реализира по някакъв начин.

Време е да се приемат конституционни промени, които да накарат институциите да си вършат работата и тогава чужди държави няма да се налага да се намесват, обясни още дипломатът като член на "Демократична България". Унизително за България е ЕС и НАТО да продължават да й казват, че не си върши работата.

Темата коментира и Елена Поптодорова, вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор. "Самото действие ни казва, че след като сами не смогваме, очевидно имаме нужда от помощ отвън", заяви тя пред БНТ. Според нея на България е нужна една по-прагматична помощ отвън и тя се изразява в това първо действие в посока на разкриване на корумпирани, овластени лица.

"Очевидно е, че говорим за епидемиологично състояние на държавата и след като сами не можем да изчистим тези Авгиеви обори, това трябва да стане в рамките на един дълъг процес, който сега започва", съобщи Поптодорова.

Тя подчерта, че САЩ не са просто наши партньори, те са съюзници. "Тогава, когато бъдат засегнати американски интереси, това вече престава да бъде само чужд интерес. За щастие интересите на България и Съединените щати в областта на върховенството на закона, в областта на правата на човека, на такива криминални деяния като пране на пари, всякакъв вид трафици, тук интересите не просто са близки, те са идентични, те съвпадат", допълни Поптодорова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама