Дариткова: Държавният глава преднамерено търси политическа криза

08:29, 05 фев 20 / Политика 25 2612 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Аз слушах анонси от изказването на държавния глава. Запознала съм се с основните му упреци и не мога да приема нито един от тях. Смятам, че е преднамерено търсене на политическа криза. А условия за такава не съществуват, защото правителството е стабилно. Съвсем скоро го доказа провалилият се вот на недоверие на БСП", коментира председателят на Парламентарната група ПП ГЕРБ Даниела Дариткова пред Нова телевизия вчерашната реч на Румен Радев, с която той сне доверието си от кабинета.

Акцент на деня: Войната на генералите

„Днес коментарите ще бъдат основно около Конституцията. Тя трябва да се познава и да се цитира многократно. Президентът олицетворява единството на нацията според Конституцията. Според Член 1 цялата власт произтича от народа и никоя личност не може да присвоява упражняването на народния суверенитет”, смята тя.

Президентът трябваше да бъде по-ясен и конкретен - какво означава "Да сложим край" и това сваляне на доверие. Защото е ясно, че край се слага с избори, а такива ще има догодина, коментира депутатът от ГЕРБ Това Биков пред bTV. Ще има край, когато той спечели тези избори, така че когато говори от името на народа, е добре президентът да се вслушва във фактите, които е породил изборът на този народ.

Не е проблем, че е критичен към управлението, а че не предлага алтернатива. Неговият Стратегически съвет, събран преди година, не излезе с никаква стратегия, обяви депутатът от ГЕРБ. Според мен вчера си откри предизобраната кампания, доста рано и по неподходящ начин, заключи Биков.

Политологът Димитър Ганев коментира така случилото се: "Снемането на доверието е резултат от последователната линия на президента Радев на критичност към управляващите, която достигна най-висока точка с този акт. Въпросът е докъде може да стигне Радев и как ще работят президентската институция и правителството, защото те имат споделени правомощия в областта на външната политика, на отбраната и на сигурността. Би било безотговорно да няма поне някаква комуникация между основните институции”.

Кабинетът на Борисов пак оцеля

Според него държавният глава вижда този скандал със СРС-тата като обща акция между правителството и прокуратурата, насочени срещу него. „Той се опитва да пакетира правителство и прокуратура и да направи най-добрия познат ход открай време, а именно атаката е най-добрата защита”, каза още Ганев.

„Президентът като пряко избран от българските граждани има легитимност и интерес да отправя политически послания на най-високо ниво. „Разводът” с кабинета е такова политическо послание. Той казва „Стоп”. СРС-то е част от чувството на президента, че изпълнителната, законодателната и съдебната власт застава срещу него. Нормално е президентът да се дистанцира с един такъв акт като снемането на доверието”, коментира политическият анализатор Слави Василев.

Даниел Смилов пред ТОПНОВИНИ: Радев подозира координация между управляващи и прокуратура

„Премиерът най-вероятно е знаел за тези записи. Фактът е, че главният прокурор е решил да покаже свръхактивност. Факт е, че президентът е въвлечен в тези записи. По-притеснително е ако премиер и президент вървят в „пакет”, заяви Василев.

По думите му е важно на върха на държавата да има различни мнения. Той уточни, че президентът не за първи път е в позиция, в която трябва да се защитава. А напрежението щяло да се покачва. „Напрежение има и то ще се покачва. Нито президентът ще се откаже от мандата си, нито премиерът ще подаде оставка”, заключи Василев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама