Пепелниците с цигарени угарки крият опасности

21:00, 05 фев 20 25 2808 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нови изследвания показват, че дори след като са напълно угасени, фасовете от цигарите продължават да отделят във въздуха 14% от никотина, който „произвежда” горяща цигара.

Анализ на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), публикуван в сп. „International Journal of Indoor Environment and Health”, откри, че високи концентрации на никотин и триацетин - пластификатор в цигарените филтри, все още могат да бъдат открити във въздуха в затворени помещения около изгасени фасове дори пет дни по-късно, предаде БГНЕС.

„Бях абсолютно изненадан“, заяви специалистът по околна среда Дъстин Поппендик от Националния институт за стандарти и технологии в САЩ (NIST). "Броят на вредните вещества се оказа значителен и пълните с угарки пепелници в автомобили и затворени помещения продължават да са опасни за хората”.

"Излъчената във въздуха на затворено помещение никотинова маса от угарка след пет дни може да бъде сравнима с никотиновата маса, излъчвана чрез издишвания цигарен дим при изпушване на цяла цигара”, заключават авторите на изследването

„Може да си мислите, че след като никога не пушете в колата си, когато возите децата си вие ги защитавате“, казва Поппендик. "Но ако пепелникът в горещото купе на автомобила ви е пълен с угарки, които отделят вредни химикали, интоксикацията е налице”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама