Генка Шикерова: Дете не се взема ей така - нито в Норвегия, нито в България

11:49, 05 фев 20 25 2479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Дете не се взема ей така – нито в Норвегия, нито в България. Това е безспорно. Говорим за европейска държава с изключително висок стандарт на живот, която си има своите правила, по които действа. Дали са добри, дали са лоши – няма да ги коментираме“. Това заяви пред БНР разследващият журналист Генка Шикерова, автор на документалната трилогия „Социалната война“, по повод опасенията, които нарастват в България.

„Все повече хора започват подсъзнателно да се страхуват, че някакво зло наближава, че ни преследва и че някакви хора ще нахлуват в семействата и ще извеждат деца“, каза Генка Шикерова, която смята, че атаките са на емоционално ниво и не се говори с аргументи.

Няма деца, които да се изпращат към Норвегия, противоречи на закона

Защо Норвегия? Ако върнем времето назад, ще проследим как атаките тръгват през руски сайтове, обясни Шикерова. Има подобни атаки и срещу Швеция и други европейски държави със силно изразена социална политика.

„Но някак си през Норвегия и по причина, че там има и български казус с жена, чиито деца бяха временно изведени от семейството, това успя да покълне в България. Като послания, които бяха хвърлени в началото малко хаотично, но в един момент се оформиха по-ясно и започнаха да се разпространяват все по-масово и по-масово“, коментира журналистът.

Отнетото в Германия бебе остава в социален дом

В Норвегия има много сериозна дискусия по проблемите в тяхната система, допълни Генка Шикерова, която заснема част от трилогията си в скандинавската държава. „Те не ги отричат. Тези проблеми са факт. Но техните проблеми не са наши проблеми. И не става въпрос за това, че някакъв модел ще бъде приложен от там тук и въобще някакви хора нахлуват, влизат, взимат деца. Не се случва“, коментира тя.

Създаването на паника и страхове в България става по линия на американски евангелистки църкви и преплитането на това влияние с руския консерватизъм, подчерта Шикерова. „Проф. Ивайло Дичев също говори за това. Той казва – тези послания, които идват от американските евангелистки църкви, идват при нас пречупени през руската пропаганда. При нас е някаква смесица от атака, която идва и от двете страни – и от изток, и от запад. И тук става наистина каша“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама