Денят накратко - 5 февруари

19:00, 05 фев 20 25 2704 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Какво установяват проверките на боклука под "Струма", какви забелжки има Иван Гешев към сръбската съдебна система, за поемането на политическа отговорност и още:

***

Андон Миталов със забрана да влиза в САЩ заради корупция

Откакто посланикът на САЩ в България Херо Мустафа обяви, че има българин със забрана за влизане в САЩ заради корупция, в медиите и онлайн се тиражираха всякакви имена, включително и най-вече на висши политически и обществени фигури. Името, което днес държавният секретар на Щатите обяви е това на съдията от Специализирания наказателен съд - Андон Миталов.  Това е съдията, който пусна обвинения в шпионаж шеф на русофилите Николай Малинов да отиде в Русия и да получи орден от президента Владимир Путин.

Според Майк Помпео в официалното си качество Миталов е бил замесен в корупционни действия, които подкопаваха върховенството на закона и сериозно компрометираха независимостта на демократичните институции в България. Освен Миталов забрана да пътуват до САЩ имат и съпругата му Корнелия Стойкова-Миталова и дъщеря му Гергана Миталова.

***

Прокуратурата влезе във фирми на Ковачки, Ревизоро оказва съдействие

Прокуратурата влезе в офиси на „Брикел“ ЕАД и „Траш юнивърс“ ЕООД в Гълъбово.Търсят се и ще бъдат иззети документи и материали по досъдебното производство за незаконния боклук от Италия, съобщиха от Районната прокуратура във Варна. Наблюдаващият прокурор на досъдебното производство, трима дознатели и полицейски екипи  посетиха дружествата, за които има данни, че са съпричастни към преработката на вносните отпадъци. „Прокуратурата ще се произнесе. Аз оказвам съдействие“, така министърът на околната среда и водите Емил Димитров коментира новината. Той не даде гаранция, че отпадъците от Варна ще бъдат върнати. „Тези, които можем, ще изпратим, другите ще ги унищожим. Но да продължават да ги разтоварват там, няма да стане. Границата е овладяна по море“, заяви Ревизоро.

Междувременно, премиерът Борисов нареди извънредна проверка на боклука под магистрала "Струма". Половин година след пожара под АМ "Струма" край Дупница, мястото все още е опасно, защото тонове отпадъци са струпани в непосредствена близост до съоръжението. Екоинспектори вчера бяха на място, за да връчат заповед на собственика за принудително спиране на работа. Той обаче не беше открит. 

Във фирмата днес пристигнаха органи на МВР, заедно с главния секретар Ивайло Иванов. Мярката се налага заради факта, че собственикът на депото Кольо Илиев не е получил акта за спиране на дейността му. Това трябваше да стане вчера по време на посещението на експерти от РИОСВ -Перник на мястото. Оказа се, че Илиев тогава е бил в болнични. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров също коментира създалата се ситуация около депото край Струма, като каза, че Илиев еболнав човек, на когототази работа не се отразява добре.

***

Гешев сезира евроинституции за трудностите около екстрадицията на Цветан Василев

Главният прокурор Иван Гешев е изпратил писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които отново ги сезира за възникналите трудности по изпълнението на изпратените до сръбските власти две молби за екстрадиция на Цветан Василев, съобщиха от прокуратурата.

Гешев напомня, че са изтекли близо 5 години и половина от изпращането на първоначалната молба до сръбските власти, както и 4 години и 8 месеца от  изпращането на допълнителната молба за екстрадиция. Той определя забавянето в отговора като „безпрецедентен случай“. Гешев подчертава, че „наказателното производство срещу Цветан Василев, относно присвояването на пари от КТБ, е без аналог в историята на българското правораздаване, с огромно въздействие върху икономиката и финансовата стабилност на страната ни“.

Според обвинител номер 1, не друг, а Русия пази банкера Цветан Василев. Той заяви категорично, че никой, независимо от поста си вдържавата и служебното си влияние, може да попадне в центъра на разследване от страна на Прокуратурата. 

***

Бонус за добрата работа

Правителството реши да увеличи заплатата на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова на 5 500 лева. Увеличението е свързано с повишаването на разходите за персонал в бюджетните организации за тази година, съобщиха от правителствената информационна служба. Отчетен е водещият й принос за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2019 г., свързани със събираемостта на приходите и доброволното изпълнение на задълженията. Увеличението на заплатата на Димитрова идва след безпрецедентната атака върху НАП миналата година, при която изтекоха личните данни на милиони българи. Докато цялата държава беше хакната, Димитрова дори не прекъсна отпуската си. Това обаче не беше основание за оставката й и тя остана начело на агенцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама