Андон Миталов отказа да коментира забраната си за влизане в САЩ

19:12, 05 фев 20 25 6033 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съединените щати обвиниха български съдия в корупция. Андон Миталов е българинът, на когото САЩ наложиха забрана да влиза в страната. Миталов е съдия в Специализирания наказателен съд. Мярката беше обявена от държавния секретар Майк Помпео и важи както за Миталов, така и за съпругата и дъщеря му.

„Ще обясня допълнително”, каза магистратът, който напусна работното си място към 17:30 ч с жена. На въпрос корумпиран ли е, Миталов отвърна: „Какъв е този въпрос?”, затваряйки грубо вратата на таксито си, предава Нова телевизия.

Ето кой няма да влиза в САЩ заради корупция

Според изявлението на държавния секретар Майк Помпео причината за мерките срещу Миталов е „участие в корупция”. Миталов е магистратът, който пусна председателя на Движение „Русофили” Николай Малинов в Русия в момент, в който той беше с повдигнато обвинение за шпионаж.

За това, че ще има българин с такава забрана беше обявено от американския посланик Херо Мустафа.

„Със зъби и нокти ще борим корупцията. За да назовем конкретно лице, ние трябва да имаме доказателства”, заяви Херо Мустафа. 

Ден по-късно в изявление до медиите Майкъл Помпео огласи името на първия в списъка.

„Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция”, се казва в изявлението на Помпео.

„В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България”, се казва още в изявлението.

Забраната важи и за семейството на Миталов -  съпругата му Корнелия и дъщеря му Гергана.

Кариерата на Миталов започва през 1991 година като военен следовател. Напуска съдебната система през 1999 година. Официалният мотив е, че го прави доброволно, а според източници на NOVA, е имало съмнения за корупция. По-късно се връща в системата.

Той е магистратът, който пусна обвинения в шпионаж шеф на движение „Русофили” Николай Малинов да замине в Москва, за да получи орден „Дружба” от руския президент Владимир Путин. Това се случи през октомври, като тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров пусна сигнал до инспектората на ВСС и поиска наказание. Днес Иван Гешев коментира, че интересите на България и САЩ са общи като част от евроатлантическото семейство.

„Аз имам симбиоза с всеки, който има интерес да се спазва законът и да има прогрес за българските граждани, включително по линия на корупцията по високите етажи на властта”, заяви Гешев.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че не знае какви са основанията за забраната на САЩ. Не коментира и решението на съдия Миталов за Малинов.

„Дали срещу това нещо е имало някакво възнаграждение нерегламентирано, или не – не мога да гадая”, заяви Каракачанов.

„Това име е само първото, но ще има и други”, заяви във вторник посланик Херо Мустафа.

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 JamesNag 04:27, 20 окт 22

kfdhe

2 JamesScoth 06:29, 20 окт 22

Androlhala

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама