Радев: Ще работим още повече с Беларус за икономиката, туризма и образованието

19:46, 05 фев 20 / Политика 25 2297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България ще работи за още по-тясно партньорство с Беларус в сферата на икономиката, туризма и образованието. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Република Беларус Владимир Макей. По думите на президента разширяването на партньорството на Беларус с Европейския съюз предоставя отлични възможности и за последващо всестранно развитие на сътрудничеството с България. Това съобщиха от Прессекретариата на държавния глава. 

Посещението на Владимир Макей в България е първа официална визита на министър на външните работи на Беларус от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. Това по думите на държавния глава Румен Радев е силен знак за взаимното желание да бъде внесена нова динамика в двустранните отношения.

„Потенциалът на нашите отношения е много по-голям  от това, което постигаме в момента – и като търговски обмен, и като инвестиционно и търговско-икономическо сътрудничество“, подчерта президентът.
 
Като перспективни области от взаимен интерес бяха откроени информационните технологии, електрониката, земеделието и производството на храни, туризмът, образованието и ремонтът на отбранителна техника. В периода януари - ноември 2019 г. стокообменът между двете страни е нараснал с 6,9% в сравнение със същия период за 2018 г. и е на стойност 73,8 милиона щатски долара. За периода януари - ноември 2019 г. броят на туристическите визити на белоруски граждани в страната ни е 73 790.

Президентът отбеляза приноса на България в рамките на ЕС за отпадане на голяма част от наложените санкции спрямо Беларус. По думите на Румен Радев облекчаването на визовия режим между ЕС и Беларус ще допринесе както за развитието на туризма, така и за икономическите контакти  и образователния обмен. Според президента с качественото образование, което предлагат българските университети, и най-доброто съотношение между цена и качество в Югоизточна Европа, България е привлекателна за хиляди чуждестранни студенти.
 
На срещата беше подчертано и че България и Беларус споделят културна и духовна близост и това е солидна основа за последващото развитие на приятелските двустранни отношения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама