Първи случай на африканска чума по свинете в Гърция

10:48, 06 фев 20 / Свят 25 2252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Гърция беше потвърден първият случай на африканска чума по свинете, съобщи „Катимерини”, пише БГНЕС. Министерството на земеделието съобщи в сряда, че заболяването е открито в малка свинеферма в района на Серес.

Властите са изпратили проби в Атинския ветеринарен център, в референтна лаборатория за диагностициране на болестта, откъдето е потвърдена заразата.

Потвърдиха чума при четири диви свине в Панагюрище

На проведената в сряда спешна среща в Министерството на земеделието и храните са били набелязани мерки за ограничаване на разпространението на заразата в други региони на страната. Забранен е износът на всички видове свински продукти, инструменти за тяхното обработване и отпадъци от Серес, като мярката е влязла в сила незабавно. Забранено е и изнасянето на живи прасета от областта.

Ветеринарните центрове в Серес, полицията, пристанищните и правителствени органи са поставени в готовност за действие, ако се наложи.

Според Световната организация за здраве на животните, африканската чума по свинете вече се е разпространил в над 50 държави.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама