Обвиниха директора на горското във Велинград за незаконен дърводобив

14:41, 06 фев 20 / Крими 25 2393 Шрифт:
Topnovini

Спецпрокуратурата повдигна обвинения на директора на Държавно горско стопанство „Алабак“ – Велинград Петър Комсийски, двама негови подчинени и собственик на търговско дружество, занимаващо се с добив и транпортиране на дървен материал. Те обвинени в участие в организирана престъпна група, създадена с цел придобиване на финансови облаги от реализиране на незаконно добита дървесина, съобщиха от прокуратурата.

Обвинените бяха задържани на 3 февруари при спецоперация на ГДБОП, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

Над 10 задържани при спецакция в Горското стопанство във Велинград

Групата е действала поне от началото на 2019 г., като е прилагала различни методи за неправомерно облагодетелстване. Установено е незаконно добиване на дървесина в труднодостъпни за теренни проверки райони, транспортиране на по-голям обем или на различен вид дървесина от този, описан в превозния билет, повторно използване на превозни билети и др.

Значителни финансови облаги групата придобила, възползвайки се от нормативно предвидената възможност местното население да добива до 10 куб.м дърва за огрев на преференциални цени – по 5 лв. за куб.м за иглолистна дървесина и 12 лв. за куб.м за широколистна. За целта били изготвяни списъци на желаещите, в която участниците в групата включвали и фиктивни получатели. Предвидената за тях дървесина те добивали, доставяли и продавали на клиенти по пазарни цени – 40-50 лв. за кубик иглолистна дървесина и 70-75 лв. за широколистна. В същото време, не всички, подали молби за добив или за покупка по преференциални цени, получавали дърва за огрев. Това ставало единствено с разрешение от директора на Държавното горско стопанство.

На Петър Комсийски е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление. През юли 2019 г. той разпоредил на свой подчинен да коригира констативен протокол, съставен при проверка от Изпълнителната агенция по горите. Като ръководител на групата е привлечен най-дългогодишният служител в горското, на длъжност старши лесничей.

На трима от обвинение, в т.ч. на директора на Държано горско стопанство „Алабак“ – Велинград, е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 20 000 лева. Гаранция в пари в размер на 10 000 лева е взета по отношение на четвъртия участник в групата. Събират се доказателства за съпричастност към дейността на групата и на други лица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама