Учени от четири континента дешифрират генома на 38 вида рак

20:00, 06 фев 20 / Култура 25 1892 Шрифт:
Topnovini

Да се разкрият тайни на генома на злокачествени тумори, за да се води по-ефикасна борба с тях. Това е целта на широкомащабен проект, с чието няколкогодишно осъществяване се заеха учени с надеждата да бъдат разработени нови терапии, предаде БТА като се позова на Франс прес.

Става въпрос за най-комплексните подобни изследвания, които са плод на сътрудничеството на 1300 учени на четири континента и са базирани върху дешифриране на генома на над 2600 тумора, съответстващи на 38 вида рак.

Резултатите от изследването "Пан кансър проджект" са публикувани в сп. "Нейчър". Макар да нямат конкретно приложение в близко бъдеще, теоретичните ползи са свързани с по-добро опознаване на мутациите, които предизвикват размножаването на ракови клетки, с откриване на изненадващо сходство между различни видове рак и на голяма вариабилност на туморите от един индивид на друг.

"Натрупаните познания за еволюцията на тумори може да доведат до разработването на нови средства за по-ранно откриване на рак", заяви един от ръководителите на изследването д-р Линкълн Стайн от института на Онтарио за онкологични изследвания.

"Сред най-важните заключения е голямата вариабилност на злокачествените тумори. Най-фрапиращото откритие е, че може да има разлика между едно и също раково заболяване у двама пациенти", поясни Питър Кембъл от лондонския институт "Уелкъм Сангър".

Причината за това са многото възможни генни мутации, свързани с всеки тумор. Те може да зависят от фактори, свързани с начина на живот на пациента, като например дали пуши или не. Освен това развитието на раковото заболяване може да започне години преди диагностицирането му, понякога още в детството.

"Това показва, че възможността за своевременна намеса е по-голяма, отколкото се смяташе досега", поясни Кембъл. Изследването разкри също, че от генетична гледна точка ракови заболявания, които засягат различни части на организма, може да имат повече общи точки, отколкото се предполагаше досега.

"При някои видове рак на гърдата и при рак на простатата мутациите може да са сходни", отбелязва Йоахим Вайшенфелд от университета в Копенхаген. "Това означава, че може да се приложи една и съща терапия на засегнат от рак на простатата пациент и засегната от рак на гърдата пациентка".

Всеки геном на тумор съдържа средно 4-5 мутации, които може да са предизвикали заболяването. При 5% от туморите не бе идентифицирана нито една мутация. Следователно изследванията в тази област трябва да продължат. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама