Омбудсманът към МОН:„Малките матури“ стресират децата, отложете ги

14:19, 07 фев 20 / Общество 25 1694 Шрифт:
Topnovini

Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев да бъдат отложени за следващата 2020/2021 учебна година предвидените от просветното ведомство промени в Националното външно оценяване (НВО) за учениците след 4-ти клас. Омбудсманът пише в позицията си, че нововъведенията е редно да се правят в началото на учебната година, а не по средата.

Ковачева мотивира искането си с възникналото напрежение в обществото и множеството жалби, постъпили в институцията от родители и педагози, като най-сериозен е отпорът срещу промяната на формата на диктовката, предадоха от пресцентъра й. Според промяната, предвидена от МОН, текстът за диктовката по български език и литература вече ще бъде пускан на аудиозапис, а няма да бъде четен от учител. 

В сигналите си до омбудсмана родители и педагози възразяват и срещу други промени, предвидени да бъдат въведени в т.нар. „малки матури“ още този май, когато ще се проведат изпитите по български език и математика за четвъртокласниците – като удължаването на времетраенето на изпита на 60 минути, работата върху бланки, вместо ограждането на отговор, съставянето на текст в последните минути на изпита, пренасянето на отговори на отделна бланка, писането с черен химикал. 

Вълчев: Задължителната предучилищна за 4-годишните е интеграционна мярка

По-рано, по bTV, Ковачева беше категорична, че нищо не налага спешното въвеждане на промените, които според експертите на МОН целят да дадат равен старт на всички ученици и са мярка за преодоляване на бъдещи неравенства чрез уеднаквяването на критериите и начина на провеждане на изпитите от НВО. 

Това ще стресира изключително децата и то на фона на дискусията, която тече в обществото, дали изобщо е необходимо НВО след 4-ти клас, което всъщност измерва ефективността на учителите през децата, което отново е за тяхна сметка“, категорична бе Диана Ковачева.  

Омбудсманът обясни, че задължителната предучилищна за 4-годишните деца е била представена като интеграционна, засягаща колективния интерес и най-вече насочена към деца, за които българският не е майчин език.

Мярката задължителна предучилищна за 4-годишните деца ще бъде въведена, но с отлагателен срок от 2 години. Така всяка община ще може да прецени в рамките на този период, кога да я приеме, каза още тя. „Моят призив е всички да бъдат подпомогнати и таксите да отпаднат за всички. Само месец след премахването им в Свищов са постъпили 58 нови деца в детските градини“, заяви Ковачева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама