Ще изчезнат ли пчелите?

19:40, 07 фев 20 / Любопитно 25 2306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Популацията на земни пчели в световен мащаб рязко намалява и това шокира учените, съобщи Reuters, цитирана от БТА.

Земните пчели в Европа са намалели със 17% в два периода - от 1901 до 1974 г. и от 2000 г. до 2014 г. За същите периоди спадът в популацията в Северна Америка е драстичен - 46 на сто.

"Не можехме да повярваме, че спадът е толкова жесток за така кратък период от време", каза Питър Соройе, ръководител на изследването и докторант в университета на Отава. Той сравнил седем пъти данните за Северна Америка, за да е сигурен в точността им. Когато първоначално видял числата, заподозрял печатна грешка.

Намаляването на популацията на земните пчели се свързва с използването на пестициди и с намаляването на естествения им хабитат заради промяната в предназначението на земята. "Климатичните промени утежняват съдбата на земните пчели", каза Соройе.

Те са по-големи от пчелите, не произвеждат мед, но са много важни за опрашването и размножаването на растенията. Пчелите играят ключова роля за производството на здрава реколта и семена за три четвърти от зърнените храни, с които се изхранват хората, сочат данни на ООН.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама