БАБХ: Няма огнища на Нюкясълска болест по птиците у нас

16:57, 07 фев 20 25 1863 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Областните дирекции по безопасност на храните към БАБХ провериха всички индустриални ферми в България за изпълнението на Програма за контрол на Нюкясълска болест по птиците.

Засиленият контрол беше разпореден със Заповед на изпълнителния директор на агенцията проф. Паскал Желязков в периода декември 2019 – януари 2020 година, във връзка с констатирани огнища на заболяването в Румъния.

БАБХ забрани над 20 тона пилешко месо със салмонела от Полша

Ключов фактор за превенция от Нюкясълска болест е извършването на ваксинация. Проверката показва, че се ваксинират всички стада в индустриалните ферми. Съгласно програмата, индустриалните ферми имат ангажимента да осигурят ваксини и прилагането им и при птици в обекти тип „заден двор“ в 10-километрови зони около тях.

Ваксинация в личните стопанства е извършена в 7 от 28 области общо с индустриални ферми. На собствениците, които не са изпълнили ангажимента си се връчват предписания за незабавно изпълнение. В региони, където индустриалните ферми имат затруднения по изпълнението, те ще бъдат подпомогнати от ОДБХ. Стопаните на домашно отглеждани птици могат да се обърнат към ветеринарните лекари и също да ваксинират животните си.

Програмата за контрол на Нюкясълска болест е част от Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България 2019 - 2021 г.

Тя цели да докаже свобода от инфекция с вируса на Нюкясълската болест по домашните и диви птици. Включва лабораторно изследване на кръвни проби на неваксинирани срещу болестта домашни птици от кокошевия вид и доплаващи птици, вкл. диви птици. Изследват се съмнителни за инфекетиране птици, също такива, отглеждани в зоопарковете, особено от водоплаващите и крайбрежните птици. Извършват се клинични обследвания на възприемчиви птици и задължителна поголовна ваксинация на кокошки-носачки, родителски стада и бройлери, фазани, пуйки и спортни гълъби.

В изпълнение на програмата през 2019 година са взети над 2000 проби за официален контрол, като няма констатирани огнища на Нюкясълска болест в България.

Освен Програмата за контрол на Нюкясълска болест, обектите са проверени за изпълнението на всички действащи програми срещу значими болести по птиците като салмонела и инфлуенца, извършена е и комплексна проверка за биосигурност на фермите.

Предвид ситуацията с Инфлуенца в Европа, засиления официален надзор над птицевъдните ферми в страната ще продължи.

 
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама