Германска телевизия: Заради боклука на Европа страдат децата в България

14:12, 09 фев 20 25 3723 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германия е европейският шампион по генериране на пластмасови отпадъци, а заради това страдат децата в България. Това съобщават от германската телевизия ZDF в репортаж за изгарянето на боклук в страната ни, цитирани от bTV. 

В новинарската емисия на телевизията от 7 февруари тази година се съобщава за регулациите, нелегалния внос и изгарянето на отпадъци в страната ни. Видеото е разпространено и преведено от организацията Lessplastic Bulgaria.

В материала на телевизията се уточнява, че изгарянето на отпадъци е доходоносен бизнес в България и страната ни е един от най-големите вносители на боклук от Западна Европа, както и че регулацията и контролът са на ниско ниво.

Екипът на германската медия са посетили Бобов дол, където в местния ТЕЦ доскоро се изгаряха отпадъци. След проверки на екоинспекцията се оказа, че там са горени боклуци без разрешително. Те посочват, че въздухът в българския град е изключително мръсен, а именно проблемът с вносния боклук е една от причините президентът Румен Радев да свали доверието си в правителството.

Германските журналисти заявяват, че са поискали да се срещнат с представители на Министерството на околната среда и водите, както и със собствениците на ТЕЦ „Бобов дол“, но разговор им е отказан. 

Димитров: Спирам принудително изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама