Горанов за Наредбата за касови апарати: Не целим силово налагане на определени модели

16:13, 10 фев 20 / Политика 25 4160 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Ако има желание за поддържане на определени нива на сива икономика, и има неразбиране по философията на Наредбата за касовите апарати, то трябва да започнем изцяло наново с нея“. С тези думи министърът на финансите Владислав Горанов коментира новата Наредба за касовите апарати по време на извънредна среща в Министерския съвет с браншовете, засегнати от промените в наредбата на НАП, предаде БГНЕС. На срещата присъства и ръководството на Националната агенция за приходите.

„Иска ми се днес да очертаем принципите на рамката, но ако не намерим разбиране, трябва да започнем отначало. Ако всички целим по-справедлива икономическа среда, ще ни е по-лесно да продължим. Голяма част от въпросите, които се чуват в публичната среда, се дължат на неразбиране. Има и частна съпротива срещу Наредбата, като някои имат притеснения и я използват като смокинов лист за грешния модел за правене на бизнес, затова и протестират“, уточни Горанов.

Финансовият министър заяви готовност, ако трябва да води разговори с отделните браншове всяка седмица по спорните теми, стига да стигнат до успешен финал.

Отменя се националният протест на хотелиери и ресторантьори

„Имаме необходимост справедливостта да доминира във всяка една сфера на обществения живот, и трябва да се стремим да постигнем съгласие около философията на Наредбата. Имаме достатъчно време да започнем да ги решаваме. Наредба Н-18 касае по-справедливо отношение при правенето на бизнес – да се събират повече приходи при ниска данъчна тежест е единственият шанс на министъра на финансите да осигури на държавата добра финасово разпределителна роля. Тоест, искаме да сме солидарни в разходите, но имаме либерален подход към приходите – не е справедливо това. Упреците, че целим силово налагане на определени модели, не са верни, и това не е нашата цел“, допълни Горанов.

Годишно половин милиард лева приходи за бюджета се укриват през касови плащания и интернет. Така нивото на сивата икономика в България е двойно по-висока спрямо западноевропейските държави, изтъкна Горанов.

От НАП съобщиха, че десетки хиляди търговци вече работят съгласно новите изисквания на Наредба Н-18. До момента приходната агенция е прегледала 900 софтуера за управление на продажбите, които са преминали процедурата на преглед. В процес на вписване са още 130. Според изпълнителния директор Галя Димитров промените в наредбата са единственият начин да се преборим с нелоялната конкуренция и сивата икономика и поправките са в интерес на всички, които спазват закона.

Председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов заяви, че освен спорните моменти по Наредба Н-18, трябва да се направи и спешна среща относно начина на запечатване на търговските обекти. Според него в момента има много злоупотреби при запечатване на заведения в цялата страна.

Вени Петрова от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация предложи срещите по промените в наредбата да се правят не само в столицата, но и във вътрешността на страната.

Това е поредната среща в голям формат по спорните текстове. Последната се проведе в края на януари в Министерството на финансите. Тогава страните се договориха за 6-месечен гратисен период. След продължили над 2 часа разговори хотелиерският и ресторантьорският бизнес обявиха, че са доволни и отлагат планираните протести. Въпреки обещанието, още на другия ден някои от тях излязоха пред парламента.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама