Сачева: Проблемът за интегрираните услуги стои изключително сериозно

15:10, 10 фев 20 / Политика 25 2166 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Темата за интегрираните услуги продължава да стои изключително сериозно в дневния ред на министерството, каза в Банско социалният министър Деница Сачева. Тя участва в работна среща с представители на местната власт, ръководители на общинските звена за социални услуги, социални работници, хора с увреждания и техните близки, предаде БТА.

Деница Сачева: Българската социална система не отнема деца от семействата

Интегрираните социални услуги бяха сред основните въпроси, които поставиха близки на хора с увреждания по време на срещата в Банско. Темите, които се поставят са комплексни, но общо става въпрос за следващия период на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Една част от средствата в следващите седем години ще бъдат насочени към деинституционализация на възрастните хора и изграждане на социални услуги за възрастни, така че част от притесненията на майките на деца с увреждания какво ще се случи с децата им в по-зряла възраст могат да бъдат решени по този начин, с интегрирани социални услуги, допълни министърът на труда и социалната политика.

С колегите в Министерството на здравеопазването имаме принципно споразумение, че през следващия програмен период трябва да бъдат насочени повече средства за изграждане на хосписи, посочи социалният министър. Това е една тема, която касае сериозно темата за социалните услуги, особено когато говорим за възрастни хора с деменция, с различни психични разстройства, допълни Сачева.

Сачева: Условията в дома в Горско Косово са лоши

В тази връзка министърът наблегна на необходимостта обществото да се обедини около Стратегията за развитие на човешките ресурси в социалния сектор.

Очакванията към него са огромни, но инвестициите по отношение на хора все още не са равностойни по отношение на инвестициите в инфраструктура, допълни Сачева. Тя посочи, че в следващите години трябва да се говори не само за развитие на професията социален работник, но и за промяна в учебните планове и програми. Обмисля се възможност социалните дейности да се изучават още в средното образование, тъй като за част от професиите, които могат да се изпълняват в социалния сектор не е необходимо висше образование.

Сачева: Няма да отнемаме деца от семействата им

Темата за човешките ресурси Сачева определи като тема, която има нужда от критично важни и спешни решения, не само по отношение на възнагражденията, но и мотивиране на младите хора да избират тази професия. През последните години хората, които биха искали да учат специалност "Социални дейности" е намалял два пъти от близо 730 до около 340, стана ясно още на срещата.

Напишете коментар
Коментари: 6
1 Bradleydaf 16:10, 10 юни 20

Москва реставрация на бани

2 Rufusnutty 11:10, 02 фев 21

Програма AutoCAD стъпка по стъпка от Евгений Курицин

3 Keted 20:16, 20 юни 21

lte прокси

4 Keted 00:29, 21 юни 21

Стабильные мобильные прокси для работы с социальными сетями динамические

5 Keted 15:46, 12 авг 21

Динамические lte прокси в Казани от PROXYSPACE

6 Keted 20:48, 12 авг 21

Индивидуальные прокси для работы Вконтакте динамические

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама