Сачева: Проблемът за интегрираните услуги стои изключително сериозно

15:10, 10 фев 20 / Политика 25 1563 Topnovini
БГНЕС

Темата за интегрираните услуги продължава да стои изключително сериозно в дневния ред на министерството, каза в Банско социалният министър Деница Сачева. Тя участва в работна среща с представители на местната власт, ръководители на общинските звена за социални услуги, социални работници, хора с увреждания и техните близки, предаде БТА.

Деница Сачева: Българската социална система не отнема деца от семействата

Интегрираните социални услуги бяха сред основните въпроси, които поставиха близки на хора с увреждания по време на срещата в Банско. Темите, които се поставят са комплексни, но общо става въпрос за следващия период на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Една част от средствата в следващите седем години ще бъдат насочени към деинституционализация на възрастните хора и изграждане на социални услуги за възрастни, така че част от притесненията на майките на деца с увреждания какво ще се случи с децата им в по-зряла възраст могат да бъдат решени по този начин, с интегрирани социални услуги, допълни министърът на труда и социалната политика.

С колегите в Министерството на здравеопазването имаме принципно споразумение, че през следващия програмен период трябва да бъдат насочени повече средства за изграждане на хосписи, посочи социалният министър. Това е една тема, която касае сериозно темата за социалните услуги, особено когато говорим за възрастни хора с деменция, с различни психични разстройства, допълни Сачева.

Сачева: Условията в дома в Горско Косово са лоши

В тази връзка министърът наблегна на необходимостта обществото да се обедини около Стратегията за развитие на човешките ресурси в социалния сектор.

Очакванията към него са огромни, но инвестициите по отношение на хора все още не са равностойни по отношение на инвестициите в инфраструктура, допълни Сачева. Тя посочи, че в следващите години трябва да се говори не само за развитие на професията социален работник, но и за промяна в учебните планове и програми. Обмисля се възможност социалните дейности да се изучават още в средното образование, тъй като за част от професиите, които могат да се изпълняват в социалния сектор не е необходимо висше образование.

Сачева: Няма да отнемаме деца от семействата им

Темата за човешките ресурси Сачева определи като тема, която има нужда от критично важни и спешни решения, не само по отношение на възнагражденията, но и мотивиране на младите хора да избират тази професия. През последните години хората, които биха искали да учат специалност "Социални дейности" е намалял два пъти от близо 730 до около 340, стана ясно още на срещата.

1 коментар
Bradleydaf 16:10, 10 юни 20

Москва реставрация на бани

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!