Денят накратко - 10 февруари

19:00, 10 фев 20 25 1992 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Подбрахме водещите теми от деня в рубриката "Денят накратко". 

Как започна новата седмица: още документи по сагата с президента и Антикорупционната комисия, името на новия стар лидер на ДПС, работодатели "на нокти" заради скъпия ток, блясък от червения килим и още ...

***

Откази

КПКОНПИ оповести две писма, показващи, че ген.- майор Цанко Стойков два пъти е отказал да предостави информация за назначаването на Деси Радева за пиар преди 6 години. А мотивите му: че Радев вече е президент и изтекъл давностен срок по казуса. След като прокуратурата извади СРС-та с държавния глава и Стойков, последва проверка. След нея обаче наказани няма да има.

***

Хакерската атака в съда

Тръгна делото, което НАП заведе срещу КЗП заради теча на данни на милиони българи. Приходната агенция трябва да плати над 5 млн. лева санкция, но я обжалва. До май ще се събират доказателства, включително и от компютърна експертиза. От НАП не искат да плащат, защото извършеното срещу тях било престъпление, а като администратори нямали вина.

***

Пак Карадайъ

Сегашният лидер на ДПС Мустафа Карадайъ най-вероятно ще е единственият кандидат за нов мандат начело на партията. Той наследи поста от Лютви Местан, който бе отстранен по настояване на почетния председател Ахмед Доган. Кампанията за предложения започва след седмица. Изборът ще бъде на 26 април- когато и левицата ще посочи кого иска начело. Не се очакват изненади, защото Карадайъ е получил подкрепата на Доган.

***

Плащаме скъпо

Българската индустрия отново е с най- скъп ток в ЕС. Работодателите алармираха, че работят на загуба от началото на годината. Готови са и да протестират като крайна мярка. Засегнати са както малки фирми, така и големи производствени предприятия. Индустриалците поискаха оставките на ръководствата на БЕХ, ТЕЦ "Марица-изток 2" и енергийната борса. 

***

Изгубени

Прекратиха издирвателната акция в Стара планина. Баща и син са в неизвестност от 5 февруари и още не са открити. Премиерът е поел ангажимент да се финансират заслони по маршрута до връх Ботев. В издирването пострада един от спасителите, паднал в ледените води на река. Според ПСС изгубените не са били добре подготвени и екипирани, не са взели предвид предупрежденията за влошаване на времето.

***

Изненада

Южнокорейският „Паразит“ на режисьора Пон Джун Хо е големият победител на тазгодишната церемония по връчване на престижните награди "Оскар". Лентата беше отличена за най-добър филм и най-добра режисура, както и за оригинален сценарий. Хоакин Финикс получи първия "Оскар" в кариерата си за „Жокера“, а Рене Рене Зелуегер спечели отличието за най- добра актриса в "Джуди". Първата си награда спечели и Брат Пит- за поддържащата си роля в "Имало едно време ... в Холивуд". Награда за поддържаща женска роля грабна Лора Дърн за участието си във филма "Брачна история".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама