Ректорът на музикалната академия проф. Цанев си пази мястото с манипулации

16:45, 11 фев 20 25 7533 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Досегашният ректор на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ проф. д-р Димитър Цанев чиито мандат изтича през месец май тази година е прибягнал до редица манипулации, за да запази поста си, получи сигнал ТОПНОВИНИ.

На 19 февруари се свиква Общото събрание на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” за избор на нов ректор. Това става три месеца преди да е изтекъл мандатът на ръководството на Академията в края май 2020 г. 

До този прибързан избор се е стигнало заради единствения съществуващ кандидат за поста към днешна дата проф. д-р Димитър Цанев, който към датата на избор на ректор няма да отговаря на законовите изисквания (действащия Закон за висшето образование), а именно да е под 65-годишна възраст.

Като подготовка за това нарушение ректорът инициира в средата на декември да бъде отменено от Академичния съвет правилото, прието в Правилника на Академията, според което академични кадри на 64 години не могат да се кандидатират за избираеми ръководни постове.

Извършената промяна е от полза не само за кандидата за нов ректор, но му гарантира също, че при гласуването за ректор ще получи подкрепа от членове на Академичния съвет, които са на възраст

Желанието на действащия ректор да бъде избран отново за такъв влиза в противоречие със Закона, но му осигурява това да изкара още един мандат, макар и непълен, защото той е с давност за период от четири години, а това означава, че в неговия край ректорът ще бъде на 69 години. С оглед на това той няма как да изкара мандата си докрай и в последната му година ще е необходимо да бъде назначен временно изпълняващ длъжността.

Въпросът се повдига едва сега, защото решението за свикването на Общото събрание е обявено по време на семестриалната ваканция на 29 януари, а членовете на Академичния съвет са се запознали с него след 10 февруари, когато започва новият семестър във висшето учебно заведение.

Време за реакция няма, защото срокът за подаване на документи е до 14 февруари (петък).

Това е поредната ситуация, на която ставаме свидетели, за злоупотреба с власт, машинации и манипулации.

Трябва ли да се толерират подобни действия и да се обслужват интересите на определен кръг от хора, като се прилагат подобен тип нарушения.



Напишете коментар
Коментари: 1
1 GraicaDaP 05:39, 01 мар 24

cialis 40 mg I keep waiting to be torn up about only having one breast, but it hasn t happened yet

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама