Караянчева от Скопие: Важно е изборите в Северна Македония да бъдат проведени честно

17:45, 11 фев 20 / Политика 25 2396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За Северна Македония е много важно предсрочните парламентарни избори да бъдат проведени честно, демократично и в духа на европейските ценности. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с президента на Северна Македония Стево Пендаровски.

Личните политически борби могат да навредят на имиджа на Северна Македония в Брюксел, подчерта Цвета Караянчева.

"България продължава да бъде сред най-твърдите поддръжници на европейската перспектива на страната Ви, но нашата подкрепа никога не е била безусловна", посочи тя. Очакваме от всички политически партии в страната да се отнасят отговорно и с мисъл за бъдещето, когато коментират Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, заяви председателят на българския парламент. Това е особено валидно в предизборния период, защото изборите идват и си отиват, но съседите остават, добави Цвета Караянчева.

 

Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество беше положителна стъпка и получи подкрепата на всички парламентарни групи в българския парламент, припомни председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева подчерта, че за България е важно пълното прилагане на този документ. Независимо от състава на новото правителство, изпълнението на Договора ще остане неизменно условие за подкрепата на България след взимане на решение за започване на преговори с ЕС, посочи тя.

Една от основните цели на Договора от 2017 г. е на база на общото минало да изградим нашето общо бъдеще, включително чрез затвърждаване на силните контакти между гражданите от двете страни, отбеляза Цвета Караянчева. Тя изрази очакването на България за незабавно възстановяване на работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и постигане на ясни резултати от нейната дейност по важните теми от общата ни история.

Председателят на Народното събрание поздрави президента на Северна Македония Стево Пендаровски с успешното приключване на процедурата за присъединяване на страната към НАТО и подчерта, че България беше сред първите държави, които ратифицираха Протокола за присъединяване.

България ще подкрепи взимането на решение от ЕС за началото на преговорния процес с Северна Македония и Албания още по време на Европейския съвет през март 2020 г., заяви Цвета Караянчева. Според нас този въпрос не следва да се обвързва с дебата по промяна на методологията на процеса на разширяване, добави тя.

Тя увери Стево Пендаровски, че българският парламент има готовност да подкрепя страната в отношенията с новия Европейски парламент.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, е на посещение в Скопие по повод ратифицирането от Събранието на Република Северна Македония на Протокола за присъединяване на страната към НАТО. В състава на делегацията са председателят на Групата за приятелство България-Северна Македония Борис Вангелов, заместник-председателят на групата Тома Биков и нейните членове Жельо Бойчев, Велислава Кръстева и Полина Цанкова-Христова.

По-късно българската парламентарна делегация ще присъства на заседанието на Събранието на Северна Македония, на което ще бъде ратифициран Протоколът за присъединяване на страната към НАТО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама