Експерти прогнозират по-скъп ток от 1 юли

20:23, 11 фев 20 25 2163 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По-скъп ток от 1 юли прогнозират експерти. Няколко месеца преди сметките ни за ток да започнат да се определят не само от регулатора, но и от борсовите цени, държавата все още няма ясен механизъм как ще се случи това, предава bTV.

В зависимост от това на какви стъпки се избере да се освобождават цените – по 20% всяка година или по-рязко – ще стане ясно и с колко ще поскъпне токът за бита.

Ангажиментът на България е през 2025 г. цената на електричеството да e изцяло на пазарен принцип. Държавата все още не е готова и с механизъм за защита на уязвимите групи. През този отоплителен сезон 250 000 домакинства получават енергийни помощи.

Васил Филипов живее от години в Германия и е категоричен, че държавата не трябва да определя цени. Казва, че може да избира от 60-70 доставчика. Влизате в интернет – избирате си най-изгодния доставчик и си правите договор с него, обясни Васил Филипов.

По думите му възможно е съседи да бъдат на различни доставчици.

„Избирате си който искате – по-скъп по-евтин, зелена енергия, мръсна енергия“, каза Васил Филипов. Българите ще се окажат в подобна позиция само след 2-3 месеца, без да е ясно как и откъде да избираме.

Обмисля се и възможността битовите потребители да се разделят. За собственици на 4-етажни къщи с басейни, например, да има една тарифа, и друга за останалите. В момента чрез регулирания пазар у нас се поддържат ниски цени на тока за всички.

„Хората, които имат по-големи възможности - дай Боже всеки му, както успяват да осигурят своите доходи, така и да се отрази на техните разходи“, каза Антон Иванов от български минен и енергиен форум.

От Комисията за енергийно регулиране също чакат да видят накъде ще тръгне либерализацията, водена от правителството и парламента.

"Какъвто и да е план-графикът, той ще бъде щадящ, за да не допусне сътресение за битовите потребители. За вас щадящо може да са 10%, за мен 2% - не, не. Аз знам какво значи щадящ за средния българин“, каза Иван Иванов от КЕВР.

А Васил Филипов е сигурен, че българинът не е готов да отвори интернет и да избере доставчик сам. На този фон работодателските организации алармираха за шоково поскъпване на тока за бизнеса. Поискани бяха оставките на ръководствата на Енергийния холдинг, на борсата и на ТЕЦ "Марица Изток 2". Според работодателите електричеството, което се продава на борсата на платформата "Ден напред", е с твърде висока цена и виновна за това е държавата.

От своя страна синдикатите определиха това като атака, която засяга националната сигурност и отбелязват, че много от членовете на работодателските организации имат конфликт на интереси и не би трябвало да се произнасят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама