Пак откриха двоен стандарт при храните

12:40, 12 фев 20 25 2279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има разлики между храните у нас и техни западни аналози, показват данните от изследване на Комисията за защита на потребителите.

Експертите са сравнили състава на храни и напитки, закупени от 5 европейски държави (Гърция, Португалия, Унгария, Испания и Германия), с аналозите им от търговската мрежа у нас. Проверени са 11 продукта от 6 групи.

Най-голямо разминаване има при консервите с грах и царевица. При маслото, шоколадовите изделия и рибата тон също има разлики. Най-малко са те при алкохола. 

"Всички показатели са в нормата. Храните и напитките са категорично безопасни. Има някои разлики, но те не могат да бъдат дефинирани като разлики в полза на чуждия продукт спрямо българския", каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов, цитиран от Нова телевизия

Припомняме, че през юни миналата година проучване на Европейската комисия в 19 страни показа разлика в състава на 9% от продуктите. Заради това Брюксел предприе законодателни мерки срещу двойния стандарт и отпусна финансиране на потребителските организации за продължаване на проучванията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама