12 партии се включиха в консултациите на "Воля" за референдума

13:25, 12 фев 20 / Политика 25 2544 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

12 парламентарни и извънпарламентарни партии се включиха в консултациите, организирани от „Воля“, след като партията предложи да се подготви референдум през април, съобщи БНР.

Партия "Воля" инициира референдум, който ще включва четири въпроса. Най-важният, по думите на председателя на партията Веселин Марешки, е за еврото и трябва ли то да бъде въведено в България. Останалите въпроси са да имат ли право неграмотни да гласуват, да има ли видеонаблюдение в края на изборния ден при отварянето на урните и броенето на бюлетините и да се внасят ли боклуци от Европа и Третия свят.

"Защото златно правило за демократичните държави е допитването до суверена. През годините никой не попита българския народ дали да членува в Европейския съюз, дали да членува в НАТО... Затова ние отговаряме с реални прагматични решения. Стартиране на референдум, обявяваме 4 важни теми, готови сме за други хора да се включат и да добавяме още теми в референдума", изтъкват от партията.

Марешки иска референдум по всевъзможни теми

Веселин Марешки поясни, че част от въпросите могат да претърпят и редакция.

„Въпросът е в това да се забрани внасянето на токсични отпадъци. Аз не съм специалист. Аз чувам, че има проблем, искам да питаме, но когато започнем да говорим, много повече хора се изказват и на база на тази дискусия първо, ние ще направим по-добри въпросите. Второ, ще добавим някои ако трябва, или ще отпаднат някои и трето - след това ще участваме в дебата, с който да защитим едната или другата страна“, посочи Марешки. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама