Въпреки сушата: Поливният сезон е осигурен

08:35, 12 фев 20 25 2035 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поливният сезон е осигурен, категорично, заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред бТВ. Тя увери, че цените за земеделските производители ще останат непроменени.

Танева съобщи, че през новия сезон има заявени повече площи за поливане. В някой райони, където се отглеждат малини, например, министърът съобщи, че има заявени двойно по-големи площи за поливане.

Земеделският министър коментира, че Африканската чума е в пик при дивите свине, но епидемията пи прасетата у нас към момента е овладяна и контролирана

Над 200 хиляди са умъртвените животни от началото на регистрирането на заразата, а стопаните биха могли да отглеждат прасета в частните си стопанства отново още това лято, каза още Танева. Тя напомни, че отглеждането на прасета в задния двор трябва да е само за лични нужди и не е законно да се продават.

Относно обезщетенията за унищожена реколта от градушки Танева обяви, че се подготвя създаването на взаимоспомагателен фонд, в който земеделските производители доброволно да правят вноски.От този фонд, както по оперативната програма за селските райони, ще се изплащат обезщетения, но само на фермерите, които са внасяли във фонда, каза земеделският министър. Тя уточни, че и досега е имало средства в оперативната програма за управление на риска, но те не са използвани заради липсата на фонд.

За втори пореден ден има спад на заразените с новия коронавирус

Танева коментира и актуалната тема с китайския коронавирус. По думите ѝ у нас са предприети всички мерки срещу заразата и тя няма как да оцелее в храни, доставени от Китай, тъй като те пътуват много дълго време.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама