Ще гласуваме машинно от следващите избори

12:25, 12 фев 20 / Политика 25 4054 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Машинно гласуване ще бъде въведено във всички избирателни секции в страната от следващите парламентарни избори през 2021 г. Това стана ясно в началото на днешното правителствено заседание.

Очаква се да бъдат купени поне 15 хиляди машини.

"Ние сме „за” машинното гласуване, днес приемаме точката и се включваме в общия хор на подкрепящите. Не съм убеден, че с това ще се реши нещо, но нека Томислав Дончев и ЦИК да го направят", коментира премиерът Бойко Борисов.

Да похарчим няколко десетки милиона и да видим какви ще са резултатите. Това се говори от много време и не искам върху правителството да залегне съмнение, че едва ли не не искаме. С това, че ще похарчим много пари не съм убеден, че ще се реши нещо. Целта беше всички да казват ние сме за машинно гласуване, само ГЕРБ и Патриотите не са. Затова сега ние ставаме водещи“, заяви Борисов.

От своя страна, вицепремиерът Томислав Дончев изрази мнение, че гласуването с хартиена бюлетина трябва да бъде премахнато напълно. „За мен е глупост да поддържаме две паралелни системи, това прави изборите необосновано скъпи“, коментира той.

Максимално бързо въвеждане на машинното и електронно гласуване поиска още преди месеци президентът Румен Радев. Според него това е един от начините за справяне с недействителния вот. Днес държавният глава коментира, че действията на правителството са в правилната посока. Той отбеляза също, че ако искаме да имаме машинно гласуване, сега трябва да бъде обявена обществената поръчка за закупуване на машините.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също коментира случая: "Сега Борисов поправя тази грешка, разбира се, с извънпарламентарни средства, както обикновено прави. За нас машинното гласуване е червена линия за честността на изборите и за обективен резултат".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама