Човечеството под заплаха: Права ли е Грета Тунберг?

11:00, 21 фев 20 25 8397 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

В България зимата дойде два пъти - веднъж през декември и веднъж през февруари. Почти забравихме къде се намират дебелите ни дрехи. Дори в планините снегът е недостатъчен. Дъждовете също са кът. Често явление са температури от 10-15 градуса в месеци, в които термометрите трябва да отчитат същото, но с отрицателен знак. Отвсякъде ни заливат плашещи кадри на полупразни язовири. Всички се подготвяме за жежко и безводно лято. Необичайно топлата зима не е явление само за България, а за цяла Европа. Западните ски курорти, обикновено затрупани с дебела снежна покривка през зимата, провеждат състезанията си върху изкуствен сняг.

Изминалият месец януари е бил най-топлият регистриран някога на планетата показват данните на Европейската служба за климатични промени "Коперник". Средните температури в Европа са скочили с над 3 градуса.

Последното десетилетие също така е било най-топлото, откакто се извършват подобни измервания. През 2019-а са отбелязани 400 световни рекорда за най-високи температури в историята на човечеството. Ако тази тенденция продължи, до 2100 година средната температура на атмосферата ще се увеличи с 3-5 градуса, сочи проучване на Световната метеорологична организация.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

ООН предупреди, че ако средната температура на атмосферата се покачи дори само с 1,5 градуса, ни грозят сериозни климатични промени - нивата на световния океан ще се покачват, хранителната продукция ще намалее и животинските видове ще изчезват.

Учените, които се занимават с изследване на климата, са единодушни, че основна причина за затоплянето този път е дейността на хората.

Твърдението им се оспорва от дениалистите (отрицателите) на климатичните промени. Според тях причина за това е Ел Ниньо. Антиклиматичните настроения дори твърдят, че много водещи учени поставят под въпрос изменението на климата. Това всъщност е един от климатичните митове. Проучване доказа, че над 97% от активните климатолози са съгласни, че човешката дейност затопля планетата. 

Всъщност антиклиматичните дебати се поддържат изкуствено от индустрията на изкопаемите горива в опит да предотвратят намаляването на емисиите на парникови газове от потреблението на изкопаеми горива. Към този хор се присъединяват и десните националисти, показва проучване на Центъра за изследване на изменението на климата (CEFORCED). Според дениалистите глобалното затопляне е спряло през 1998 г., въпреки всички данни за множество много по-топли години след това.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Дениалистите са особено успешни в САЩ, където са разположени силните корпорации за фосилни горива. В кампаниите си последните намериха силен поддръжник в лицето на американския президент Доналд Тръмп, който обеща да възроди въгледобивната промишленост на всяка цена.

Около 80% от цялата енергия, която се купува и продава в света, е петрол, въглища или газ. Световната икономика работи с този вид енергия, която е пагубна за Земята. Това прави изследванията на климатологията проблематични за мощните компании в индустриалните държави.

Друга опорна точка на дениалистите са предишни глобални затопляния в историята на нашата планета. Земята наистина е имала повече от веднъж периоди на екстремно затопляне. Полюсите са замръзвали и са се размразявали и отново са замръзвали.

Промените на климата са част от живота на земната атмосфера - тя е жива система, която не може да има постоянни показатели, затова и в историята на Земята климатът неведнъж се е променял рязко. Преди 56 милиона години, например, светът е бил в средата на един изключителен период на глобално затопляне, наречен Палео-еоценски термален максимум, когато Земята е била толкова гореща, че дори при полюсите е имало почти тропически температури. Това затоплящо събитие е било причинено от вулканична активност и предизвиква климатичен хаос и повсеместна смърт. Около 95% от морския живот и 70% от земния живот изчезват.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Сега планетата ни отново се нагрява, но съвременните промени на климата имат различен характер. 

Проучване показа, че през последните 2000 години единственият път, когато климатът по целия свят се е променил по едно и също време и в едно и също направление, е бил през последните 150 години, когато над 98% от повърхността на планетата се затопля. По време на Палео-еоценския термален максимум, считан за изключително бърз случай на затопляне, за повишаването на температурите са били нужни от 10 000 до 20 000 години. Прогнозите сочат, че бъдещото прогнозирано затопляне може да бъде безпрецедентно в сравнение с предишните 5 милиона години.

Това е най-голямата разлика между днешните климатични промени и тези в миналото. Това и прави последиците от сегашните климатични промени толкова трудно предсказуеми. Картината изглежда катастрофална, а страховете на хората нарастват все повече. За успокояването на страстите не допринасят и световните лидери. Те неспирно изразяват своята загриженост, но усилията им твърде бавно се превръщат в реални действия.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

На срещата на Г-20 в Осака всички държави, с изключение на САЩ, подчертаха, че задълженията по Парижкия договор за опазване на климата са "необратими".  Подписалите го се задължиха да предприемат мерки, за да гарантират, че повишаването на глобалната температура ще е значително по-малко от 2 градуса по Целзий, а предвид сериозността на съществуващите рискове е необходимо да ограничат покачването на температурата до 1,5 градуса.

До февруари 2019 г. Парижкото споразумение за климата е ратифицирано от 194 страни и ЕС.

Европейският съюз вече отдели 25% от бюджета си за борба с климатичните промени. ЕП одобри предложения Европейски зелен пакт, в който европейската общност си поставя за цел да намали емисиите си на парникови газове с 40% до 2030 г. (спрямо 1990 г.) и да има нулеви нетни въглеродни емисии до 2050-а. Евродепутатите поискаха още по-амбициозни цели, като намаляване на емисиите до 55%.

Взети заедно страните в Европейския съюз заемат трето място в света по емисии на парникови газове. Изпреварват ги само САЩ и Китай с 40% от вредните газове в света. Тези две държави обаче далеч не са склонни да правят каквито и да било действия по ограничаване на парниковите емисии. Доналд Тръмп дори задейства едногодишна процедура по официално излизане от Парижкото споразумение за климата, тъй като то щяло да има неблагоприятни последствия за американския бизнес. На наскоро състоялия се форум в Давос Тръмп отново показа съпротивата си и призова да се отхвърлят „постоянните пророци на обречеността и техните прогнози за апокалипсис".

Снимки: ЕПА/БГНЕС

В Давос известната с острите си критики шведска екоактивистка Грета Тунберг, обявена за Личност на 2019 г., обвини събралите се световни лидери, че въпреки кампаниите, нищо не е направено за борбата с изменението на климата. „Изисква се много повече от направеното. Това е само в началото“, каза тя. 

Преди форума в швейцарския курорт Тунберг и нейните активисти поискаха и от ООН да предприеме спешни мерки за опазване на околната среда. Те подадоха жалба срещу Германия, Франция, Турция, Аржентина и Бразилия, които не правят достатъчно, за да спрат глобалното затопляне.

Дискусиите и политиките за климата се съсредоточават върху спешното намаляване на въглеродните емисии. В последните 15 години в тази посока се наливат трилиони долари, но ефектът е незначителен. Ограничаването на ръста на средната глобална температура до 1,5 градуса по Целзий ще успеее само ако се прекрати въвеждането на нови производствени мощности, излъчващи въглероден диоксид в атмосферата - като например електроцентралите, работещи с въглища. Такова заключение се съдържа в доклада на група изследователи от Калифорнийския университет в Ървайн. В тази посока усилено работи Германия, въпреки отпора на местната индустрия.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Преминаването от въглища към природен газ за производство на електроенергия не само, че намалява въглеродните емисии, но и количествата на множеството останали замърсители. Изгарянето на въглища създава големи количества фини прахови частици, озон и други в ниските части на атмосферата, което е познато повече като "смог", а той влошава човешкото здраве. Освен че застрашава здравето, той блокира и част от слънчевата светлина.

Открито е, че спирането на въглищни централи в САЩ в периода 2005-2016 година е довело до спасяването на 26 610 човешки живота, както и голямо количество насаждения от царевица, соя и пшеница, които се намират в близост до централите. Оставените пък все още да работят централи носят поне някаква вина за смъртта на 330 000 души.

Според Aдминистрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) обаче не може да бъде осъществена декарбонизация на световната икономика – въглеродните емисии от изгаряне на горива ще продължат ръста си със средно 0.6% годишно до 2050 г., като това ще се случи основно в развиващия се свят. Дори и богатите страни от ОИСР няма да намалят съществено емисиите си. Въпреки целия обществено-политически натиск и обещания, ще се отдалечим още повече от въглеродно-неутралния мираж.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Докато правителствата на глобално ниво задействат с бавна скорост процедури за опазване на околната среда, то обикновеният човек също има важна роля в този процес. Модерно е да се говори за мръсен въздух, но малцина биха се отказали от улесненията на съвременната цивилизация като автомобили и самолети, например. Учените съветват да се консумира по-малко месо и млечни продукти, да се предпочита сезонна храна (производството на месо и най-вече на телешко причинява най-много въглеродни емисии), да се намали консуматорството, да се понижи употребата на пластмаси, да се използват алтернативни начини за предвижване и т.н. и т.н.

Мащабен доклад за използването на земите и промените в климата посочва, че високата консумация на месо и млечни продукти от индустриалните държави засилва глобалното затопляне. Не само отглеждането на добитък обаче се нуждае от много земя. Хората хабят огромен ресурс от вода, енергия и земя, за да отглеждат растения. Около 80% от световното обезлесяване е причинено от селскостопанското производство. Обезлесяването освобождава емисии на парникови газове, което допринася за климатичните промени и унищожава естествения хабитат, застрашавайки видове с изчезване.

Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО) прогнозира, че консумацията на месо ще нарасне със 76%. Производството на соя също се прогнозира да скочи с почти 45%, а палмовото масло - с близо 60%. 

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Проучване на "Грийнпийс" показа, че именно световният апетит за говеждо и генномодифицирана соя стоят зад пожарите в Амазония през миналата година. Бразилия е първият износител в света на говеждо месо. 6,5% от обезлесените терени са поле за земеделски дейности. Бразилия е първи износител в света и на соя пред САЩ.

В същото време модата на био/органик храната се разпространява, а хората биват заблуждавани, че тя уврежда по-малко околната среда. Оказва се, че биологичното земеделие замърсява повече атмосферата от конвенционалното.  Биоземеделието произвежда по-малко парникови газове на единица площ, но и дава по-ниски добиви, показва проучване, публикувано в престижното издание Nature.

Малко се говори и за окисляването на световните океани. Това, което се случва в океаните, е поглъщане на въглероден диоксид от атмосферата, което понижава тяхното ниво на рН. Едно от последствията е разрушаване на кораловите рифове чрез процес, наречен "избелване". Днес около 60% от рифовете са в опасност от избелване, а около 10% вече са подводни призрачни градове.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Нивото на окисляването на океаните се вдига по-бързо, отколкото е ставало по време на предишните измирания в далечното минало на Земята. Всяка година в съвременното индустриално общество въглеродът в атмосферата е 10 гигатона. Именно заради това очакваното от учените шесто масово измиране на видове, наречено Антропоценно измиране, може да се окаже по-мащабно от всички досегашни. Дори най-оптимистичните предположения за настоящите нива на изчезване на видове сочат, че то се случва 10 000 пъти по-бързо от нормалното ниво на изчезване.

Според 2016 Living Planet Report човечеството ще се нуждае от 1,6 планети Земя, за да издържи на сегашното ниво на (свръх) потребление - с други думи, освен ако не настъпят значителни промени по отношение на изчерпването на антропогенните ресурси, природата ще сложи край на живота, какъвто го познаваме.

Учените предупреждават, че има скоростно намаляване на времето за значителни действия по въпроса с климатичните промени. Следващите няколко десетилетия предлагат възможност за намаляване на широкомащабната и потенциално катастрофична промяна на климата, която ще продължи по-дълго от цялата история на човешката цивилизация до момента. Политическите решения, направени през този период, ще повляят върху промените на климатичната система на Земята измерено с хилядолетия.

В статия за Guardian от Стивън Хокинг казва: "Сега, повече от всякога в нашата история, нашият вид трябва да работи съвместно... ние се намираме в най-опасния момент от развитието на човечеството. Имаме вече технологията за унищожаване на планетата, върху която живеем, но все още не сме развили способността да избегнем това".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама