Замърсяването на въздуха струва на света 8 млрд. долара на ден

12:49, 12 фев 20 25 1787 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Глобалната цена на замърсяването на въздуха, причинено от изкопаеми горива, е 8 милиарда долара на ден, или приблизително 3,3% от целия икономически добив в световен мащаб, заяви център за изследване на околната среда.

Докладът на Центъра за изследвания на енергията и чистия въздух (CREA) и филиала на „Грийнпийс“ в Югоизточна Азия е първият, който оценява глобалните разходи за замърсяване на въздуха, конкретно от изгаряне на нефт, газ и въглища.

„Установихме, че китайската континентална част, Съединените щати и Индия понасят най-високите икономически щети от замърсяването на въздуха с изкопаеми горива в световен мащаб - съответно 900 милиарда долара, 600 милиарда и 150 милиарда долара годишно“, се казва в доклада, цитиран от БГНЕС.

Частиците, изхвърляни при използването на изкопаеми горива, причиняват преждевременна смърт при 4,5 милиона души всяка година по целия свят, включително 1,8 милиона в Китай и един милион в Индия, разкриват изследователите.

Новите данни са в съответствие с оценките на Световната здравна организация (СЗО) за 4,2 милиона смъртни случаи всяка година, свързани със замърсяване на въздуха, предимно от сърдечни заболявания, инсулт, рак на белите дробове и остри респираторни инфекции при деца.

"Замърсяването на въздуха от изкопаеми горива е заплаха за нашето здраве и нашите икономики. То отнема милиони животи и ни струва трилиони долари", заяви Минуо Сон, специалист по изследване на чистотата на въздуха в „Грийнпийс“ Югоизточна Азия.

Глобалните разходи за 2018 г. са били 2,9 трилиона долара, изчислява докладът. Според него проблемът може да се реши чрез преминаване към възобновяеми енергийни източници, постепенно премахване на автомобилите с дизел и бензин и изграждане на обществен транспорт.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама