Акцент на деня: Всички в хор за машинното гласуване

17:30, 12 фев 20 / Политика 25 4179 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Премиерът Бойко Борисов разпореди да се отпуснат пари за изцяло машинно гласуване на следващите парламентарни избори през 2021 г. Кабинетът иска да се закупят 15 хил. машини за тази цел, а не да се наемат.

Включваме се в общия хор на подкрепящите“, така премиерът анонсира решението. Борисов не искал върху правителството да залегне съмнение, че едва ли не не иска машинното гласуване. „Да похарчим няколко десетки милиона и да видим какви ще са резултатите“, посочи министър- председателят.

За работата по машинното гласуване ще отговаря вицепремиерът Томислав Дончев. Според него гласуването на хартия трябва да се премахне напълно, защото „е глупост да поддържаме две паралелни системи, което прави изборите необосновано скъпи“.

Пораждат се въпросите защо ГЕРБ предприемат този ход сега. И дали развяват бялото знаме във войната с президента Румен Радев, който многократно настоява за машинно гласуване. Държавният глава поиска то да се въведе максимално бързо, за да се справим с недействителния вот и злоупотребите. Днес Радев одобри посоката на правителството и призова да се обяви обществена поръчка за закупуване на машините.

Премиерът разпореди, парламентът да реши

Последната воля как ще гласуваме имат депутатите. Работна група вече обсъжда промени в Изборния кодекс и е постигнат консенсус за машинното гласуване. Тепърва ще става ясно дали хартиените бюлетини ще останат като опция. Според председателя на правна комисия Анна Александрова от ГЕРБ хартията трябва да остане, защото много българи предпочитат да гласуват така. Обсъждат се и избирателните списъци, машинно преброяване на гласовете, публикуването на социологически резултати в изборния ден, както и справянето с купуването на гласове.

Според действащия Изборен кодекс на парламентарните избори догодина с машини ще се гласува във всички секции, освен в тези с под 300 избиратели по списък. Същото важи и за всички следващи президентски, парламентарни и евроизбори.

От БСП не са въодушевени от разпореждането на Борисов. Нинова коментира, че премиерът просто поправя грешката, че не са предвидени пари за машините в бюджета. Според ДПС щом Министерски съвет се занимава вероятността машинното гласуване да се случи е по- голяма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама