Дерменджиев: ДАНС не са компетентни да извършат проверка на приватизационния процес

18:20, 12 фев 20 25 2249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Приватизацията има твърде много недостатъци и длъжностни лица трябва да носят отговорност за действията си. Това заяви юристът Ивайло Дерменджиев, който спечелил дело на държавата срещу ЕВН на стойност над 11 млн. евро пред bTV.

Днес главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства.

По думите му ДАНС не са компетентни са извършат тази проверка, но Агенцията вече е правила подобно разследване през 2016 г., но резултатите не са оповестени публично.

Той уточни, че в Наказателния кодекс има текст, според който наказанието за злоупотреби с приватизационни сделки се наказва с до 10 г. затвор. Проблемът е, че за повечето договори е изтекла давност за наказателна отговорност – 10 г. Той уточни, че ако в миналото прокуратурата е разследвала дадена сделка, то давността се увеличава на 15 г.

„Всеки приватизационен договор се сключва с приватизационни ангажименти към него. Неизпълнението на всеки един годишен ангажимент представлява престъпление за този, който не е поискал заплащането на сумата“, коментира Дерменджиев.

Дерменджиев обясни, че въпреки желанието на депутатите да се променят давностните срокове, това трудно ще се осъществи и е лош сигнал за инвеститорите, защото противоречи на принципите на правото. Юристът уточни, че приватизационният процес е труден за разследване, защото определени договори са подписвани от служители на Агенцията по приватизации, които впоследствие са ставали министри. 

„Според мен, сделката за „Балкан“ беше подписана на Министерски съвет и там има подпис на колективен орган. Става въпрос за 2000 г.“, уточни Дерменджиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама