Кристалина Георгиева: Китайската икономика ще се възстанови бързо и ефективно

08:20, 13 фев 20 25 2322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Китайската икономика ще се възстанови бързо и ефективно, след като беше изправена пред сериозни изпитания заради коронавируса", прогнозира управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от БНТ. Тя взе участие в събитие във Вашингтон, посветено на икономическата независимост на жените.

Извънредна среща в ЕС заради коронавируса

"Най-вероятният сценарий е рязък спад на икономическите дейности, а след това бързо и ефективно възстановяване", прогнозира Георгиева.

Много китайски предприятия вече са подновили работата си, за да гарантират стабилни икономически резултати. По думите на Кристалина Георгиева китайското правителство е положило големи усилия за контрол над епидемията, както и навременни мерки във финансовия сектор.

"Първо, Китайската народна банка взе спешни мерки по отношение на ликвидността, инжектирайки 115 милиарда долара в икономиката. Намали лихвените проценти и окуражи банките, особено в най-засегнатите райони", каза управляващият директор на МВФ.

Все още е трудно да се предвиди какво ще е влиянието на новия коронавирус върху световната икономика. "Китай е различен и светът също", посочва Георгиева.

По време на предходната епидемия Китай е с дял от едва 8%, а днес той е 28 на сто.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама