Още обвинения за Васил Божков - за търговия с влияние и антики

17:13, 13 фев 20 25 3500 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Спрямо Васил Божков са повдигнати още обвинения - за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности. "По този начин обвиненията срещу бизнесмена, който е арестуван в ОАЕ, стават 11", съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от БГНЕС.

Прокуратурата продължава работата и по документите за неговата екстрадиция, които вече надхвърлят 200 страници на арабски език.

До края на седмицата материалите ще бъдат изпратени на Министерство на правосъдието, което от своя страна ще ги изпрати в емирствата.

По-рано беше съобщено, че бизнесменът, който от две седмици е задържан в Абу Даби, е направил постъпки пред чужда държава да бъде пуснат от ареста незабавно, съобщи БНТ.

Източници, близки до разследването на престъпната група на Божков, разполагат с оперативна информация, че в Абу Даби са пристигнали руски граждани, които са се застъпили пред местните власти за пускането на Васил Божков от ареста.

Картините на Божков вече са в Hационалната галерия

В ефира на Нова телевизия лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че има информация от преди 4-5 часа, че шефът на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин е направил среща с вицепремиера на ОАЕ и шейх на Дубай Мохамед бин Рашид ал-Мактум и е поискал освобождаването на Васил Божков.

„Това е изключително неприятно и опасно. До момента този човек е бил в арест, нямал е достъп до телефони, нито връзка с България”, коментира Симеонов.

„Според мен, след като става ясна тази информация, България няма никакъв друг ход, освен външното ни министерство да повика посланика Макаров и да го попита така ли е, а то че е така, е така. Публикувано е в медиите. Трябва да се поиска обяснение от руската страна на какво основание Москва, за пореден път, по такъв безобразен и нагъл начин, се намесва във вътрешните работи на България, опитвайки се да освободи човек с вече над 10 обвинения, включително за организирана престъпна група за убийство”, заяви още той. 

Васил Божков избяга от България в началото на месец февруари. Специализираната прокуратура повдигна срещу него обвинения за неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта, пране на пари и други. По това производство Васил Божков е посочен като ръководител на организирана престъпна група. В отделените материали се съдържат данни и за други противоправни деяния - убийства, принуди и изнасилвания, за които е образувано ново досъдебно производство за участие в организирана престъпна група, действала на територията на страната в периода от 2012 г. до началото на месец февруари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама