Ректорът проф. д-р Димитър Цанев: В музикалната академия работим според закона

11:00, 13 фев 20 25 2757 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Абсолютно всичко, което касае изнесения казус се прави по предписания на действащия ЗВО, и на проектозакона за ВО, една стъпка не е направена извън тези разпоредби. Това каза ректорът на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ проф. д-р Димитър Цанев, във връзка с подаден сигнал в редакцията на ТОПНОВИНИ за неспазване на правилата за кандидатирането му за втори мандат.

По думите му изтеглянето на датата му дава възможност да се кандидатира за втори мандат, тъй като лицата заемащи ръководни длъжности по закон имат право на два мандата. В проектозакона за висшето образование законодателят е предвидил възможности за това и във връзка с някои изменения, касаещи преподавателския състав. Ректорът каза още, че действащият закон за висшето образование не го задължава да спазва едномесечен срок на предизвестие и му предписва право да свика общо събрание. „Когато заговорих за избори  беше приблизително  месец преди тях, така че време имаше достатъчно“, уточнява проф. Цанев.

Кандидатурата му за продължаване на досега заеманият пост е мотивирана от оценката му, че мандатът е много успешен, тъй като са извършени решаващи за устойчивото развитие на академията дейности, само една от които е капиталния ремонт на новата сграда на академията по европейски проект.

Ректорът посочи, че на 14.02., петък, ремонтираната сграда на академията ще бъде посетена от членове на Европейската комисия като израз на признание за много успешен и приключен в срок сложен за реализация проект.

Свършена е огромна работа в полза на институцията в творческо, научно и имиджово отношение, както и по отношение на материалната база. „Благодарение на много силния ми екип и на една градивна оперативна атмосфера, на истински мир и сговор, всички процеси в академията са били довеждани до техния успешен завършек“, заяви ректорът.

„Преценявам, че след като законът ми предписва възможност, аз действително трябва да се възползвам и да се кандидатирам за втори мандат, тъй като има и още много за вършене, има процеси, които трябва да се доизведат. Това е и въпрос на отговорност“, подчерта проф. Цанев.

„Работено е единствено за развитието и перспективата на академията - образователна, творческа, научна, кадрова и материална“, изтъкна той.

Всичко, което се случва в академията почива на нормативни предписания.

„В НМА „Проф. Панчо Владигеров“ се работи по правила“, казва още ректорът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама