Филчев хвърли Костов на бунището на историята и си тръгна от БНР

14:20, 13 фев 20 25 3444 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Главният прокурор ще има трудности от организационен характер по време на проверката на целия приватизационен процес и на последващия контрол. Освен това е нужна обща методика, която да се прилага от всички проверяващи органи. Основният юридически проблем е този за давността. Това каза пред БНР проф. Никола Филчев, главен прокурор в периода 1999 – 2005 година. Според него промяна в закона не е възможна заради основен принцип в Наказателния кодекс, за това трябва да се търси решение на конституционно равнище

Гешев разпореди проверка на всички приватизационни сделки

Никола Филчев заяви: "Управлението на Иван Костов е катастрофа, той превърна тази приватизация в хищническо разграбване. Костов промени ГПК и отне правото на прокуратурата да иска от съда разваляне на незаконните приватизационни сделки. Когато прокуратурата отказа да обслужва приватизатора Костов, му казах, че няма да служа на него и на управляващите, а на закона и на държавата. Тогава той се опита да превърне прокуратурата в агенция към Министерския съвет. Сезирах Конституционния съд". 

Иван Костов: Институционалната криза не може да изведе хората на улицата

Филчев спомена и приватизираните държавни предприятия по времето на Костов. Той неколкократно се обърна към водещата с призив да не защитава Иван Костов. Не ставайте адвокат на г-н Костов. Трябва да се запишете в неговата партия, ако така ще ми опонирате“. В отговор журналистът Снежана Иванова го помоли да спазва добрия тон, на което Филчев отговори: "Ако ще ме прекъсваш, ставам и си заминавам". 

"Когато прокуратурата извика неговия съдружник и ортак от Разград Никола Николов, шеф на някаква комисия в парламента, само да го разпита в предварителна проверка, Костов вдигна вой до Бога", разказа Никола Филчев. "Много важни дела с обвинения за престъпления, свързани с приватизацията, бяха оставени за времето след като напуснах. Най- яркият пример е делото на този, който медиите наричат разградския гризач- олигарха Прокопов", посочи той. 

"Когато краденето е държавна политика никаква прокуратура не може да го спре", изтъкна бившият главен прокурор. "Един премиер трудно може да бъде обвинен за престъпление в това му качество", обърна внимание Филчев. "Оставих Костов на съда на историята. И понесе политическата отговорност- днес той е на бунището на историята", заяви той.

"Важно е как хората оценяват работата ми като главен прокурор. В очите на олигарсите и политиците бях лош. Това се насаждаше от обществото от техните прислужници, техните медии", посочи Филчев. "Това е интервю, не монолог. Не сте дошли да си кажете това, което искате. Водим разговор", заяви Снежана Иванова и призова за отговори на поставените въпроси. "По мое време олигарсите не смееха да се месят в политиката, а политиците не смееха да дават държавата под наем на олигарсите", подчерта бившият главен прокурор и излезе от студиото на БНР. "Дойдохте, прочетохте, каквото имате и си тръгвате", завърши интервюто Иванова. 

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама