България ще преговаря с Лувъра за други изложби

15:32, 13 фев 20 25 1913 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

След скандала с третата българска изложба в Лувъра, започват преговори за нови изложби в рамките на други исторически периоди. Новината съобщи министърът на културата Боил Банов.

Изложбата за влиянието на исляма у нас, която поиска Лувърът, предизвика остра реакция от страна на БАН и Светия Синод. Директорът на Института за изследване на изкуствата при БАН доц. д-р Емануел Мутафов излезе с емоционално отворено писмо, в което заяви, че „третата „българска“ изложба в Лувъра ни представя като европейска Турция“. Позицията на Светия Синод също е красноречива – Синодът категорично отказа да предостави икони и ръкописи за изложбата.

Лувърът поискал българска изложба за влиянието на исляма у нас

„Периодът 16-18 век на изложбата подсказва, че в частта с типично българско изкуство, се очаква да са икони. Уведомили сме Лувъра, че Българската патриаршия рядко дава икони за цели на изложби. Въпреки това от Лувъра изпратиха куратор. Подсигурихме срещи във всички музеи. И се подходи както винаги - изпращаме официални писма до съответните институции. От БПЦ отговорът беше категоричен - не благославя“, коментира Боил Банов, цитиран от БНТ.

Според Банов от морална гледна точка отказът на БПЦ е със знак на Конституцията.

Акцент на деня: Спорно изкуство

Така стана ясно, че българска изложба в Лувъра тази година най-вероятно няма да има, въпреки че беше договорено такава да се проведе през лятото. От Министерството на културата обясниха, че са изпратили в Париж предложение за нови теми за експозиция.

Боил Банов подчерта, че Лувърът сам е поискал изложба, която да представя влиянието на исляма по българските земи. „Това беше първоначално набиране на артефакти и не означава, че това е нашата визия. Това е визията на Лувъра. Който е подписвал тези договорености, той да обяснява. Аз съм длъжен да ги спазвам“, коментира Банов. 

Изложбата беше с работно заглавие "Изкуство и култури в България през XVI-XVIII век", като е договорена още през 2012 г., а през 2016 г. е предоговорена от Вежди Рашидов. 

Светият синод отказва да даде икони и ръкописи за изложбата в Лувъра

На среща с министъра френската посланичка у нас подчерта, че Лувърът е дал на България изключителната възможност да покаже пред милиони посетители родното изкуство, но е проявил разбиране към така създалата се ситуация.

Министърът на културата обясни и какво следва от тук нататък. „От тук насетне преминаваме към разговори с Лувъра за договаряне на нови изложби в рамките на други исторически периоди. Имаме Второ българско царство, което можем да покажем. Всичко друго по отношение на тази изложба е една тежка спекулация“, коментира Банов.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама