Акцент на деня: Прокуратурата диша във врата на Христо Ковачки

17:30, 13 фев 20 / Политика 25 3693 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Прокуратурата разпореди на министъра на околната среда и водите да извърши пълна проверка на контролираните от бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ-овете „Бобов дол“, „Брикел“, „Сливен“ и „Перник“. Тя трябва да установи дали там са изгаряни отпадъци от други страни в Европейския съюз. Държавното обвинение обясни, че до тези мерки се е стигнало заради голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до инсталациите.

Прокуратурата влезе във фирми на Ковачки, Ревизоро оказва съдействие

Четирите ТЕЦ-а бяха обект на проверка по сигнали за изгаряне на боклук и през септември. Припомняме, че още миналата година се проведоха няколко протеста срещу изгарянето на отпадъци, от началото на 2020 г. такива имаше и в Бобов дол. Административният съд в Стара Загора спря горенето на отпадъци в ТЕЦ „Брикел“, след като беше сезиран от екоорганизации. През януари новият екоминистър Емил Димитров разпореди да бъде спряно горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“.

Часове след обявяването на проверката главният прокурор, заедно с министрите на вътрешните работи и на околната среда и водите, провериха работата на ТЕЦ „Бобов дол“ и установиха няколко сериозни нарушения на екологичните норми.

1. Централата е горяла боклук, смесен с въглища

2. Разрешителното на ТЕЦ-а да гори каквото и да е друго освен въглища е изтекло

3. В площадка в съседство с централата нерегламентирано се складира боклук за изгаряне

Защо да даваш 100-200 милиона за това да се спазват нормите и законите, като можеш да си ги спестиш? Така някои хора си купуват скъпи коли, къщи и яхти, но хората от околните села дишат отровен въздух, коментира на място Иван Гешев и се закани, че ако трябва по няколко пъти на вечер ще се проверява какво се гори в ТЕЦ-овете, а на нарушителите ще се търси отговорност.

Главният прокурор коментира, че не знае дали централата е на Ковачки.

Пред журналистите екоминистърът уточни, че от четирите централи само ТЕЦ „Сливен“ има право да гори отпадъци и той гори боклука на София.

Връщат незаконните отпадъци от Италия

Преди дни самият Ковачки заяви, че не се занимава с горене на вносен боклук и не е притеснява „прокуратурата да се разрови“ в бизнеса му. Бизнесментът бе категоричен, че не се страхува и няма да напусне страната заради разследването на предприятия, свързани с него. Ковачки каза още, че подкрепя действията на правителството да се въведе ред в бизнеса с горене на боклук.

Мога да консултирам всеки как стават тези доставки, това е алтернативно гориво, което трябва да се използва за в бъдеще“, заяви той и допълни, че има сключена сделка със Столична община да се изгарят отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ Сливен, но той е бил само консултант при договора.

Сагата с боклука започна миналия месец, когато десетки контейнери с италиански боклук бяха открити на пристанищата във Варна и в Бургас. Незаконни отпадъци се появиха и на площадки в Плевен, Враца и Монтана. Тази седмица започна товаренето на контейнера с отпадъци, за да бъдат върнати обратно в Италия. Контейнерите ще бъдат върнати на изпращача - италианската фирма „Дентиче пантелоне“ в град Салерно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама