Акцент на деня: Ще ми отговорите ли?

17:30, 14 фев 20 / Политика 25 4437 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Президентът Румен Радев очаква ясни и конкретни отговори на запитванията, които отправи в четвъртък към премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Въпросите на държавния глава са следните:

  1. Каква е връзката между премиер и главен прокурор?
  2. Знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени (ДАНС) са послушвали и разработвали президента и то в грубо нарушение на закона?
  3. Ако е знаел, защо е допуснал закононарушението?
  4. След като всяка сряда премиерът привиква главния прокурор и председателя на ДАНС да „преборват“ контрабандата, дали не се и преборват неудобните?
  5. Защо главният прокурор вижда престъпност и корупция навсякъде, но не и в Министерски съвет, където се разпределя и харчи бюджетът от първо лице?
  6. Как тези бдителни служби по отношение на държавния глава „проспаха“ водната криза, боклуците, обществените поръчки с нарушения, срива на Търговския регистър, хакерските атаки в НАП и хазарта?

Президентът очаква от главния прокурор да обърне внимание на санирането и оградите по границата, боклуците, „апартаментгейт“, къщите за гости, безобразното строителство и ремонти, брутално лобистко законодателство и мобилните инсинератори.

Борисов забрани на министрите да се месят в сагата с президента

Все още официални отговори от Министерски съвет и прокуратурата няма. Премиерът Бойко Борисов обаче, който присъства на Международна конференция за сигурност в Мюнхен, коментира пред журналисти, че няма достъп до СРС-тата и не иска да бъде замесван по никакъв начин.

"Когато партията на Радев ме подслушваше и ме записваше, аз не обвиних никого. Как си го представяте – ще дойде ДАНС да ми каже, ще подслушваме президента и аз ще го разреша. Абсурд. Даже нещо повече - като разбрах, ми стана крайно неприятно, защото това пречи на стабилността", коментира Борисов.   

Сагата с подслушването на Радев отекна и в парламента. Антон Кутев от БСП не пропусне да попита дали Бойко Борисов е знаел за подслушването. Скандалът избухна, след като преди няколко дни левицата са депозирали въпроса към министър-председателя, но на председателки съвет Народното събрание се е решило, че премиерът няма никакви правомощия в тази сфера, освен координационни функции спрямо службите. Затова и въпросът изобщо не е попаднал в дневния ред на парламентарния контрол. Червените отговориха с упрек, че има двоен аршин спрямо тях и поискаха да им се даде списък с теми, по които Борисов да бъде питан.

До драматичните събития се стигна след като в края на януари главният прокурор Иван Гешев поиска тълкуване от Конституционния съд на конкретни текстове от Конституцията, свързани с имунитета на президента. Обвинител № 1 поиска да знае точната дефиниция на „държавна измяна“ и от начина, по който разследващите трябва да процедират, ако установят, че държавният глава може да е извършил престъпление. Румен Радев от своя страна поиска конкретни мотиви от държавното обвинение. Прокуратурата побърза да конкретизира и пусна СРС записи от разследване на опит за саботиране на проверка на КПКОНПИ, свързана със съпругата на президента Десислава Радева.

Десислава Радева коментира записите на президента

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама