Започна Международната конференция за сигурност в Мюнхен

17:10, 14 фев 20 / Свят 25 2552 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес в Мюнхен беше открита 56-тата Международна конференция за сигурност, в която ще участват около 800 души – политици, представители на деловите и научните среди и правозащитни организации от цял свят, съобщава БГНЕС. 

Борисов впечатли с учтивост в Мюнхен

По време на откриването ръководителят на конференцията Волфганг Ишингер констатира, че светът е станал опасно място. Колективните усилия са недостатъчни за справянето с кризите и заплахите за международната сигурност, а времето, в което живеем, е „епоха на безнаказаност”.

„Светът става все по-малко западно ориентиран”, подчерта Ишингер. Продължават да загиват хора, а надпреварата във въоръжаването набира скорост. В същото време „Русия се откъсва от западния свят”. Независимо от това, „трябва да разговаряме един с друг, а не един за друг”, категоричен бе дипломатът.

Ишингер призова за укрепване на международните институции като ООН. Във форума ще участват около 35 държавни и правителствени ръководители, почти 100 министри на външните работи и отбраната.

Историческо: Сърбия и Косово възстановяват жп транспорта

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер заяви в речта си по време на откриването на събитието, че Русия и Китай нарушават избирателно международното право, което допринася за намаляването на нивото на сигурност в световен мащаб.

„Без да се съобразява с нормите на международното право, Русия анексира Крим… Това отново превърна в политическо средство военната сила и преместването на границите на европейския континент”, подчерта той.

Китай, от своя страна, „избирателно признава международното право, когато става въпрос за собствените му интереси”, например в Южнокитайско море, както и по отношение на националните малцинства вътре в страната. Подобни действия „вредят на всички нас”, каза германският президент.

В рамките на конференцията генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще проведе разговори с министрите на външните работи на Китай и на Русия, с президентите на Украйна и на Афганистан, както и с други лидери.

Районът в центъра на Мюнхен около хотел „Байеришер хоф”, в който се провежда конференцията, е отцепен от правоохранителни органи, а сигурността се обезпечава от около 3,9 хиляди полицейски служители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама