Кирилов поправи мотивите си за уволнение на съдия Миталов

17:07, 14 фев 20 / Политика 25 1641 Даяна Дюлгерова

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов депозира във ВСС допълнение към предложението си за освобождаване от длъжност на съдия Андон Миталов.

Във вторник Съдийската колегия на ВСС даде 7-дневен срок на Кирилов да отстрани недостатъците в предложението си за освобождаване от длъжност на съдията. 

В началото на февруари държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео публично оповести името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. „В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България“, заяви тогава Помпео. Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб.

Акцент на деня: Болен ми лежи съдия Миталов

Данаил Кирилов е мотивирал искането си за освобождаване на магистрата, тъй като е разрешавил на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната си и е извършил тежко нарушение на служебните си задължения, с което е накърнил престижа на съдебната власт. Става дума за умишлено нарушаване на служебни задължения, които изискват при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да изпълнява функциите си съобразно закона.

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 78 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.