Шофьорите без винетка вече получават електронен фиш

19:05, 16 фев 20 25 2091 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От понеделник шофьорите, които пътуват по републиканската пътна мрежа без валидна електронна винетка, ще бъдат санкционирани и чрез камерите на тол системата.

Глобяват шофьорите без е-винетка вече и чрез камерите на тол системата

Нарушителите ще бъдат снимани и автоматично ще влизат в базата с данни. Ако в същия ден бъдат спрени на пътя от мобилните екипи на тол контрола, ще имат възможност да платят по-ниска санкция - т. нар. компенсаторна такса. Тя е 70 лева за леките коли, 125 лева за превозните средства между 3,5 т и 12 т, и 175 лв - за тези над 12 тона. В противен случай в края на деня ще им бъде изпратен електронен фиш по пощата за плащане на глоба - 300 лева за леките автомобили до 3,5 тона и 1800 лева за тежкотоварните превозни средства. Глобата може да бъде избегната, ако в 14-дневен срок от получаване на електронния фиш, бъде платена компенсаторна такса. Тя се плаща само по банков път, като в платежното нареждане се посочва номерът на електронния фиш, предаде БГНЕС.

Над 630 хил. е-винетки са продадени от началото на годината

Камерите на тол системата обхващат 10 800 км от републиканската пътна мрежа и въпреки че след 1 март платените участъци за тежкотоварните превозни средства ще са 3115 км, камерите и по останалите трасета ще работят, макар и с нулева ставка. За останалите участъци от републиканската пътна мрежа от общо 20 000 км, за които се дължи електронна винетка, контролът ще се осъществява както и досега - от 105-те мобилни екипа на Националното тол управление.

При старта на електронната система не беше възможен контрол от камерите, тъй като през 2019 г. все още имаше валидни хартиени винетки, отбелязват от пътната агенция.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама