Изпратихме искането за екстрадиране на Васил Божков

18:06, 17 фев 20 25 3280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правосъдното министерство е изпратило до Обединените арабски емирства искането на главния прокурор за екстрадицията на Васил Божков, съобщават от ведомството.

Документите са изпратени в българското посолство в Абу Даби на 15 февруари. Те са преведени на арабски.

Писмото на министър Данаил Кирилов до министъра на правосъдието на ОАЕ и документите по екстрадицията, ще бъдат предадени по дипломатически път. Следващите действия са изцяло от компетентност на властите на ОАЕ.

Според информация на NOVA Божков е бил освободен, но е с отнет паспорт и няма право да напуска страната. От Външното ни министерство обявиха, че отправят спешно запитване към властите в емирствата, за да разберат задържан ли е и съответно освободен ли е хазартният бос.

Освободиха ли Васил Божков от ареста?

Появи е информация, че бизнесменът бил пуснат, след като подал молба да остане на свобода, докато тече процедурата по искането за екстрадицията му. Към Божков има повдигнати от българската прокуратура общо 11 обвинения, в това число за ръководене на престъпна група, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред. В отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания.

Междувременно стана ясно, че Комисията по хазарта е глобила фирмите на Божков със 700 млн. лв. за неплатени такси към държавата. Връчени са актове за установяване на административни нарушения на Национална лотария АД, Евробет ООД, Еврофутбол ООД, Ню Геймс АД.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама