Големите кавички на седмицата (17 - 23 февруари)

12:30, 23 фев 20 / Големите кавички 25 4782 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

"За стотен път ще кажа, че нито имам къща, нито имоти в Барселона. Последно съм ходил там като кмет сигурно преди 15 години. Разбирам ги ченгеджийските номера, много са ясни. Преди 2 месеца ни предупредиха. Трябваше да излиза по една статия на ден - в понеделник, вторник, сряда, четвъртък. Ама нещо се объркаха, целта беше шествието да бъде пикът, за да се направи пуч. Нека си проведат разследването. Почти сигурен съм, че има и от Изток. Хванал съм на бас на няколко рубли с колеги какво ще излезе накрая.Отнасям се с разбиране към всички разследвания на моя съсед по месторабота, на неговото шествие. В бекграунда ми са пропуснали нещо важно. В годините съм носител на най-високите полицейски ордени и медали, жезъли, включително и на Червения кръст на испанската полиция...Не е хубаво един мъж да коментира кой кого познава, защото ще станат бели". Така премиерът Бойко Борисов коментира статия на каталунското издание "Периодико", в която се твърди, че българският премиер Бойко Борисов е разследван за пране на пари, чиято крайна цел е Барселона. Статията цитира и името на Борислава Йовчева и евентуалната й връзка с премиера.

„Гледам, че миналата седмица всички дават акъл на прокуратурата. Президентът Радев дава акъл накъде да гледаме, премиерът Борисов - кой да размаже прокуратурата и кой да не размаже, разни бизнесменчета и социално слаби консултанти като Домусчиев и Ковачки и те дават акъл. Политици като Нинова и Каракачанов - и те се упражняват. Вместо да си правят вятър с устата, да си свършат работата, за която са избрани. Няма да допуснем прокуратурата да бъде замесвана в дребни игрички. Никой не може да казва на прокуратурата какво да прави и какво да не прави". Това коментира главният прокурор Иван Гешев във връзка с отношенията между институциите.

„Това е национално богатство, строено от немци, като проучването е продължило 5-6 години само за да се намери точното място за нея. А в момента я ползват като хижа за събота и неделя, което е престъпно. Емоционален съм, но поздравявам г-н Гешев (главния прокурор Иван Гешев), заради когото виждам светлина в тунела. Призовавам институциите да се заемат с базата на Белмекен и да направят ревизия, защото трябва да има контрол. Искаме тази база да бъде на високо ниво, а не мен да ме е срам, че това е българска база", заяви Пулев в интервю.

Проблемът на прокуратурата и на съдебната система в България е, че вълкът вече отдавна е в кошарата. Имам впредвид, че самата съдебна система е корумпирана. Не знаем какво ще се случи". Това коментира в телевизионно интервю проф. Стив Ханке, познат като един от хората, които стоят зад въвеждането на Валутния борд у нас.

„Ако може да скрие и този скандал в зайчарника, в който вече не остана място от скандали“. Така държавният глава каза коментира пред журналистите казуса с  послушването му. Според Радев премиерът се опитва да прехвърли отговорността с казуса на друг, както правел винаги.

Президентът Радев вижда сянката на службите да наднича в спалнята му. Не е сериозно един битов казус около кариерното развитие на съпругата му да се превръща в тема на деня и повод държавният глава да пророкува оставки, падане на правителството и назначаване на служебен кабинет“. Така председателят на Цвета Караянчева коментира подслушания разговор, в който участва и президентът Румен Радев.

Малко се засегнах като стана дума за спални вчера. Иска ми се да уточня, че има случаи, в които и службите са безсилни... Love conquers all“. С тези думи съпругата на президента отговори на думите на Цвета Караянчева. Към публикацията си  в социалната мрежа Радева добави и две снимки – нейна с Румен Радев и на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева с мъжа ѝ.

Защо ми правите тези номерца? Защо...Нали знаеш колко бързо ще се разправя с вас. Как може да ми изкарвате хората на улицата за някаква абсолютна глупост? Как ще плащат от Нови Искър, Банкя и съседните места винетки. На изборите за София, те гласуват ли за кмет на София? Защо го правите. Репетирате дали ще ви оправя още днеска? Провокирате ме дали много бързо ще го направя до след обед. Във всеки център на населеното място, отиваш лично и заставаш на площада и като едно време глашатаите: „Няма да има винетки“. Викаш по три пъти, обикаляш и се прибираш, ясно! Още един път да ми направите така да се задъхам преди Министерски съвет, ще бъде много критично за вас“. С тези думи премиерът Борисов се обърна към шефа на пътната агенция заради скандала с винетките за пътищата около София.

Депутатът от БСП Румен Гечев коментира с ирония изводите на временната комисия в парламента, която пручваше хакерската атака на НАП от миналата година. В шеговит стил той отбеляза, че в заключението на комисията липсва препоръката хакера на НАП да се награди с орден „Стара планина“- първа степен. „Забелязали ли сте, като минавате покрай сградата на НАП, че винаги има един отворен прозорец? Там седи той със снайпер и отстрелва всеки хакер, който се появи“, добави още той.

„Днес излезе докладът от разследването на парламентарната комисия за изтичането на нашите лични данни от НАП. И резултатът е... че няма виновни. Никой не е виновен. Данните просто са изтекли. Значи, ако някой ви обере апартамента и вие търсите справедливост и възмездие, няма да ги получите, защото в България е така - много е вероятно никой да не е виновен“. Така Слави Трифонов коментира докладана временната комисия запроверка на обстоятелствата около атаката на НАП.

Може ли обесването да е честване на нещо? То е като Ра̀зпети петък. Защо да е празник? Да, поклон - всичко това. Ама "Честит празник", не може да е към бесилото - празник... Все едно Ра̀зпети петък празник ли е?". Това коментира премиерът Бойко Борисов, след като постави цветя на паметника на Апостола на свободата в деня, в който България отбеляза 147 години от обесването на Васил Левски. На това  спортният министър Красен Кралев отговори с: Тогава не е празник, тогава се страда най-много". Даа, тъжен, прекланяме се. Трябва да ни е срам, включително... Вместо да го спасиме...", допълни Борисов. 

 

 „Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук - на Паметника на Васил Левски. Време е да спрем да търсим утеха в историята. Време е да се отучим да черпим достойноство от саможертвата на героите ни. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат на заем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега. Свободното слово, честните избори, разделението на властите са похитени и опорочени и днес се питаме това ли е чистата и свята Република на Дякона?". Част от речта на президента Румен Радев по време на тържественото възпоменание по повод 147 години от обесването на Васил Левски.

Разделението на нацията, за което Румен Радев работи вече трета година в президентството, тази вечер даде отровните си плодове пред паметника на Апостола. С освирквания и грозни дюдюкания няколкостотин човека, поведени от президента, оскверниха по безподобен начин паметта на Левски в ден, когато уж трябваше да сме единни в преклонението". Думи на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева след възпоменанието по повод годишнината от обесването на Апостола на свободата.

„Нито една партия, нито един политически деец няма право да обсебва и поругава българската национална памет и нейния най-светъл деец – Васил Левски. България не е учебна площадка за политически аматьори. Думи на депутата от ГЕРБ Тома Биков заради скандала около възпоменателнателната церемония по повод 147-годишнината от обесването на Васил Левски.

Фенове да искат акции? Знаете ли и аз от колкото време искам Шарън Стоун“. Това каза в типично негов стил президентът на „Славия“ Венцеслав Стефанов за обстановката в „Левски“.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама