Църквата почита свети Четиридесет мъченици

07:30, 09 мар 22 25 3547 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Православната църква почита паметта на свети Четиредесет мъченици, загинали заради вярата си.

Църквата определя този ден и като празник на четиридесетте войници от арменския полк в римския гарнизон в град Севастия се възпротивили на заповедта да принесат жертва на езическите богове, тъй били християни. Те били подложени на жестоки мъчения и умират за своята вяра по време на преследванията на християните от император Ликиний през V век. 

Денят на Свети 40 мъченици в нашия календар е свързан с победата на Иван Асен II над византиеца Теодор Комнин, станала на 9 март 1230 г. По този случай българският владетел построил в столицата Търново прочутия храм „Свети 40 мъченици“.

Християнските светци са влезли и в народния ни празничен календар, като са дали името на един хубав пролетен празник - „Свети Четирсе", наричан още Младенци. Той се чества за здраве на децата, най-вече на момчетата, но е и подготовка за настъпването на пролетното равноденствие. С този ден е свързано народното вярване, че слънцето се обръща към лято и времето се затопля. Тогава излизат всички буболечки, змии, гущери от дупките си. Особено място сред обичаите на празника заема обредното гонене на змии и гущери. Предпазващо значение имат всички действия в този обред: стопаните палят огън, прескачат го, удрят по железни предмети и наричат: „Бягайте, зъми и гущери, на 40 разкрача“.

На този ден се месят младенци - обредни хлебчета във формата на кукли, намазани с мед. Те са 40 на брой. Толкова са и пълнените чушки с боб на трапезата, и постните сарми. С 40 залъка и с 40 глътки се приветства небесното светило, което от този ден „се обръща към лятото“ и стремително започва да се издига към точката на пролетното слънцестоене, пише БНР.

Всеки, който няма имен ден в църковния календар през годината, може да си избере Деня на свети Четиридест мъченици и да празнува името си.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама