Борисов и Радев заедно на рождения ден на КНСБ

21:21, 17 фев 20 / Политика 25 4453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов отбелязват заедно 30-годишнината на КНСБ.

Въпреки обтегнатите им отношения през последните месеци, които ескалираха през последните дни, те стоят маса до маса на тържеството. Премиерът Борисов използва случая, за да се поздрави и ръкува с президента Радев. 

Радев – ще скрият подслушването ми в зайчарника, Караянчева – президентът да не параноясва

На събитието в зала 3 на НДК са и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев, кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати и много обществени лица.

„Искам да им кажа, че докато няма абсолютен консенсус, увереност по темата за еврозоната, няма да насилваме влизането ни в чакалнята. Щом има притеснения“, това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на отбелязването на 30-ата годишнина на КНСБ.

Премиерът Борисов посочи, че няма държава, приела евро, да е по-зле или да е станала по-зле. „В същото време обаче българският народ поради една, втора или трета причина, има притеснения. Притеснението е да не се вдигнат цените. Имаме ли право ние, с моите коалиционни партньори, да заложим, без да е убеден целият народ, че това е правилно, кратки срокове? Аз съм убеден, че е правилно. Но хората се страхуват“, поясни министър-председателят.

СБЛЪСЪК: "За" или "Против" влизането ни в еврозоната

По думите му докато няма абсолютен консенсус и увереност, няма да се засилват нещата в тази посока, но според него това не означава да се откажем от влизането в чакалнята на еврозоната. Премиерът беше категоричен, че компетентните институции трябва максимално да обясняват и говорят по темата. „Чак, когато сме готови, хората са осъзнали, че това е добро, тогава ще преминем нататък“, поясни министър-председателят.

Премиерът Борисов заяви, че ще бъде създаден Зелен съвет, в който ще бъдат поканени представители на президентството, синдикатите, опозицията, работодателите. Целта на съвета е да се постигне консенсус по темата за Зелената сделка, която въвежда климатична неутралност в ЕС до 2050 г. „Неутралност на езика на синдикатите означава нулеви емисии – тоест да затворим централите. Да, няма в тази сделка срок, тук е ролята ни като държава да кажем, че минимум 10-15 години трябва да има преходен период“, подчерта още Борисов.

"Никоя партия, никой сам не може да направи една държавата да има 3-4 % ръст на БВП, само заедно можем с мощността на всички хора с повишена квалификация и с работа", посочи още министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът отбеляза добрите икономически показатели на страната ни и добави, че през следващите години можем да достигнем 4-5 % ръст на БВП, защото вече имаме много високотехнологични предприятия.

Борисов изтъкна, че е постигнато двойно увеличение на учителските заплати, близо 1 милиард лева има за образователна инфраструктура, и че продължават строежите по магистралите „Хемус“, „Европа“, „Струма“.

„Не съм подслушвал президента и по никакъв начин не съм давал разрешение затова. Добронамерен съм, отидох при него да го поздравя и не се страхувам. Никога не нарушавам добрия тон. Дума не съм казал, когато аз бях смазан от подслушване, не казвам и сега". Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти след речта си по повод 30-годишнината от създаването на КНСБ.

Гешев: Радев, Борисов и Каракачанов да не си правят вятър с устата

„Прокуратурата не е място, където да се решават политическите препирни. Абсолютно е прав Гешев", допълни Борисов.

Относно думите на президента за евентуален служебен кабинет, премиерът каза: „Нали сме за правова държава? Кое да е страшно? Че съм строил 10 години, пречиствателни станции, магистрали, метро?”, попита Борисов. 

"България върви напред, тя е стабилна икономически и политически и именно затова се повишава работната заплата", това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде БГНЕС.

„Затова сме на трето място по икономически растеж. Затова и трите най-големи международни рейтингови агенции ни дават висок кредитен рейтинг за миналата година“, заяви Караянчева.

Тя посочи, че ролята на КНСБ като синдикат е да осигури на работниците условия, в които достойно да продават труда си.

„Някой да защитава правата на интересите на работниците. Тя бяха и сериозни опоненти на управляващите. На българските трудещи им трябва такава независима синдикална организация, защото времената са динамични, защото роботизацията и автоматизацията навлиза в нашия бит, защото характерът на наемния труд се променя. Много професии изчезват, но други се създават“, коментира Караянчева.

По думите й КНСБ в сътрудничество с държавата трябва да успее да отговори на нуждите на бъдещето. „Убедена съм в това, защото в парламента сме работили с всички специалисти, които работят и живеят с каузата на синдикатите, за което им благодаря“, посочи Караянчева. 

"Основното предизвикателство пред нашето общество е да преоткрие силата на солидарното колективно действие и това изисква усилие от всички нас", това заяви държавният глава Румен Радев.

"Искам да ви поздравя за борбата, която водите за преодоляването на растящите неравенства, които са фундаментален проблем за обществото ни", заяви президентът пред синдикалистите. „Виждам във вас много силен съюзник за постигането на важната национална цел – развитието на човешкия капитал, на хората“, коментира той и подчерта, че това е залог за бъдещето на страната и преодоляването на демографската криза.

По думите на държавния глава е необходимо поставянето на фокус върху решителни, бързи и всеобхватни промени в образование, детско здравеопазване, подпомагане на младите семейства, за да се постигне перспектива за бъдещето. „Ние трябва да намерим възможно най-бързо балансът между инвестиции в инфраструктура и инвестиции в хора“, беше категоричен президентът.

Синдикатите предлагат Национален борд за устойчиво развитие на енергетиката

Държавният глава поздрави Конфедерацията за проактивната ѝ позиция по отношение на т.нар. Зелена сделка. По думите му тя ще доведе до дълбоки икономически и социални трансформации и може да раздели Европа – на държави, които разработват технологиите и такива, които само ги консумират.

„Ние трябва да се фокусираме и да подпомагаме всички тези, които не просто произвеждат, а и които влагат много в научноизследователска и развойна дейност и иновации и да настояваме в тази Зелена сделка не просто да получаваме помощи за преход, а средства, с които да развиваме високи технологии“, каза още държавният глава.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама