Скандал с кмета на Стамболийски заради имоти по морето

15:45, 18 фев 20 25 3375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"В частния бизнес съм от 1990 г., когато създадох фирмата си "Полипласт". Започнах с кредит от 100 000 лв. с 58% лихва. Развих бизнеса си, който е печеливш. Не съм милионер, но имам производство за милиони", заяви пред журналисти кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев.

Поводът за пресконференцията беше разследване на bTV за имотното му състояние. От него става ясно, че Георги Мараджиев има пет апартамента на морето, придобити по време на мандата му. Имотите са в луксозния курорт в „Слънчев бряг“, като три от тях са купени на името на съпругата му, един е на сина му и един – на малолетна внучка, сочи разследване на bTV.

Самият Георги Мараджиев твърди, че три от апартаментите на морето е придобил, преди да стане кмет. Последният, четвъртият, купил през 2019 г. и щял да го отрази в декларацията пред Сметната палата, която предстои да подаде. По въпроса за имота е категоричен, че е продал терен със семейната фабрика върху него. Причината - като кмет не може да се занимава с личен бизнес. "Моя работа е на кого ще изтъргувам фабриката", добави кметът.

 

Разследването показва, че освен многото си имоти, градоначалникът е декларирал 2,5 млн. лв. лични приходи само за година.

Мараджиев е кмет за втори мандат. Бивш бизнесмен е, притежавал предприятията за полиетиленови чували, различни видове фолио и пластмасови изделия в Цалапица край Стамболийски.

Заема кметският пост през 2015 г. и прехвърля собствеността и управлението на сина си, като оставя неплатен кредит и овърдрафт на стойност 3.3 млн. лв., разказва критично настроеният към Мараджиев Илия Иванов от Стамболийски – бизнесмен в областта на туризма. И задава логичния въпрос откъде са парите за пет апартамента в „Слънчев бряг“, придобити от кметското семейство след заемането на поста.

"Той във встъпителната си декларация показва 3,3 млн. лв. задължения, около 600 000 лв. пари по сметка, с други думи той има 2,2 млн. лв. задължения грубо. Проблемът не е откъде са парите на Георги Мараджиев, а от къде са парите на кмета Георги Мараджиев, защото просто такива цени не съществуват, на които са придобити имотите му“, твърди Илия Иванов.

Два от апартаментите са купени през 2017 г., един през 2018 г. и два през 2019 г. Всичките са в престижен комплекс на „Слънчев бряг“ с площ малко над 50 квадрата на различни цени. Но данни на имотния регистър – между 58 000 лв. и 131 000 лв. Други 4 сходни апартамента в същия комплекс на „Слънчев бряг“ пък са придобити от Мараджиеви преди кметския мандат.

„В община Несебър данъчните оценки са между 900 и 1000 лв. на квадратен метър. Имотите, придобити от кмета Мараджиев, са декларирани по данъчна оценка, а някои и под нея. Реално данъчната оценка на това, което той е продал е някъде между 60 и 70 000 лв., това също е много странно“, смята бизнесменът Иванов.

Кметът посъветва журналистите да погледнат имотните му декларации, където ставало ясно, че има достатъчно пари за покупките. Съгласно тях се оказва, че за 2016 г. Мараджиев и съпругата му са придобили 2,5 млн. лв. от мащабна сделка – продали близо 6 декара имоти на бившата фирма на кмета край Цалапица. Струват ли обаче 6 декара 2,5 млн. лв.?

От нотариалния акт от покупко-продажбата на два урегулирани поземлени имота на фирмата на Мараджиеви през 2016 г. става ясно, че сделката се отнася до земите под халетата и производствените сгради. Продават ги кметът и съпругата му, а ги купува не някой друг, а синът им – като управител на същата фирма. Срещу 2,5 млн. лв.

От ГЕРБ съобщиха, че Мараджиев днес е подал оставка като областен координатор на партията в област Пловдив. Като мотив за това свое действие Мараджиев посочва желанието си името на ПП ГЕРБ да не бъде опетнявано, докато тече проверката на всички факти и обстоятелства около сделките му, изнесени в медиите.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще обсъди представената в медиите информация за Георги Мараджиев и тогава ще вземе решение. Очаква се Мараджиев да даде брифинг относно разкритията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама