Топлото време и малкото сняг през зимата объркват растенията

09:58, 18 фев 20 25 2145 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тази година много от растенията се развиват изпреварващо. Причина за това е необичано топлата и слънчева зима, обяснява доц. д-р Антоанета Петрова, директор на ботаническата градина на БАН за БНТ.

В ботаническата градина на БАН първите растения, които започват да цъфтят през пролетта са игликите. За съжаление, в ботаническата градина те все още са в самото начало на цъфтежа, тъй като тя остава под склона на Витоша, която хвърля сянка, уточнява доц. д-р Антоанета Петрова.

Изминалият януари е бил най-топлият на планетата досега

Първите цветчета са се отворили още в през месец декември и от тогава част от тях се попарват и се отварят нови. Зюмбюлите също вече напредват в развитието. "Събуждат" се и божурите.

Някои от дръвчетата вече са напъпили. На много места в страната дрянът вече е цъфнал. Набъбнали са пъпките на магнолиите. Техният ранен цъфтеж може да бъде попарен при едно последващо застудяване.

Температурен рекорд отчетоха в Антарктида през януари

По отношение на плодните дръвчета при такава топла зима, ако последва рязко падане на температурата, е възможно да има измръзване на цветовете, което да доведе до по-слаба реколта или до липса на такава. Сред първите видове, които цъфтят са бадемите, прасковите, кайсиите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама