Лошият сън причинява сърдечни проблеми и води до преяждане

20:40, 18 фев 20 25 2641 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лошият сън е честа причина за преяждане, затлъстяване и увеличава риска от сърдечни болести, установиха учени от Колумбийския университет в Ню Йорк, съобщи "Юрик алърт", цитиран от БТА.

Изследването обхванало 95 жени на възраст между 20 и 76 години. Били взети под внимание качеството на съня, нужното време за заспиване и безсънието. Доброволките освен това предоставили информация за консумираната от тях храна от година.

Оказало се, че участничките, които по-трудно заспивали, консумирали по-голямо количество висококалорична храна. Колкото по-тежки били симптомите на безсъние, толкова по-малък бил приемът на полезните за здравето ненаситени мазнини.

Лошото качество на съня води до прекомерна консумация на висококалорична храна поради стимулиране на сигнали за глад или потискане на сигнали за ситост. Преяждането на свой ред допринася за затлъстяване - доказан рисков фактор за сърдечносъдови болести.

Предишни проучвания разкриха, че хората, които не си доспиват, по-често са засегнати от затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни заболявания и че тази връзка може отчасти да бъде обяснена с хранителния режим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама