ВСС образува дисциплинарна проверка по случая "Миталов"

15:29, 18 фев 20 25 1878 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На закрито заседание ВСС реши със 7:4 гласа да образува дисциплинарна проверка по случая на съдия Андон Миталов, съобщи БГНЕС. Миталов стана първият българин, попаднал под санкциите на САЩ за значителна корупция, по Закона за разпределение на бюджета на Държавния департамент.

Решението отне 3 часа на магистратите. То идва на фона на искане от страна на правосъдния министър Данаил Кирилов за освобождаването на Миталов.

Предстои дисциплинарният състав да насрочи в рамките на следващите два месеца дисциплинарно производство, където ще бъде изслушан самият съдия Миталов и след това ще се събират още доказателства.

Кирилов поправи мотивите си за уволнение на съдия Миталов

Решението беше взето без участието на Севдалин Мавров, който си направи отвод по време на дебатите, защото се познава със съдия Миталов, а също и на Георги Чолаков, председателят на Върховния административен съд, който отиде на среща с президента заради конституционните промени и при отсъствието на още един член на Съдийската колегия, предаде БНР.

Онези, които формираха решението, че трябва да бъде образувано дисциплинарно производство срещу съдия Миталов, прецениха, че формалните основания за това са налице, а тепърва ще се събират доказателства. Защото се оказа, че нито от Държавния департамент на САЩ, нито от Прокуратурата, нито от Антикорупционната комисия са дошли поисканите от Съдийската колегия допълнителни материали, свързани с работата на Миталов.

Засега не може да се каже докога ще продължи дисциплинарното производство, както и дали Миталов ще продължи да правораздава или по някакви причини ще бъде поискано временното му отстраняване от длъжност до приключване на производството.

Акцент на деня: Болен ми лежи съдия Миталов

САЩ наложиха забрана за влизане в страната на съдия Андон Миталов, който в края на 2019 г. разреши на обвинения в шпионаж Николай Малинов да пътува до Русия, за да получи награда от президента Путин, при положение, че има забрана за напускането на България. САЩ наложиха забрана и на семейството на Миталов.

От Държавния департамент съобщиха, че има достоверна информация, че Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд. Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България.

Американският посланик у нас Херо Мустафа съобщи, че името на Миталов е първото, но не и последното и ще има още лица, които ще получат забрана за влизане на територията на Щатите заради корупционни действия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама